Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, replică dură pentru Papa Francisc. Președintele Ucrainei a spus că biserica trebuie să fie alături de oameni

Biserica trebuie să fie alături de oamenii care luptă în prima linie a frontului. Este mesajul transmis Vaticanului de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Replica vine după ce Papa Francisc a îndemnat Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb și de a negocia pacea cu Rusia. 

Vaticanul a încercat să explice printr-un comunicat de presă că în discursul său Papa Francisc s-a referit, de fapt, la un armistițiu și nu la o capitulare a Ucrainei în fața Rusiei. Chiar și așa declarația Suveranului Pontif a provocat o reacție dură din partea președintelui ucrainean.  

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Criminalii și torționarii ruși nu înaintează mai mult în Europa pentru că sunt opriți de ucraineni cu arme în mâini care luptă sub steagul galben – albastru. Pe prima linia a frontului, ei apără viața și umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Așa trebuie să fie biserica, alături de oameni. Nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, de unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă.”

O reacție tăioasă a avut și ministrul ucrainean de Externe. Dmitro Kuleba a scris pe platforma X că cel mai puternic este, de fapt, cel care ia partea binelui. Mai mult, șeful diplomației ucrainene a făcut o aluzie la perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi la relaţiile Bisericii de la Roma cu Germania nazistă. De asemnea, în postare, Kuleba l-a invitat pe Papa Francisc în vizită în Ucraina. 

Papa Francisc a îndemnat Ucraina să poarte negocieri de pace

Reacțiile vin după ce într-un interviu publicat în  weekend, Papa Francisc a îndemnat Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb și de a negocia pacea cu Rusia.  

”Cuvântul "a negocia" este un cuvânt curajos. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi. Vă este rușine, dar dacă continuați așa, câte decese (vor fi)? Și apoi, se va termina și mai rău. Negociați din timp, căutați o țară care să medieze discuțiile. Astăzi, de exemplu, în războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să medieze, Turcia s-a oferit pentru asta”, a declarat Papa Francisc. 

Suvernaul Pontif şi-a atras deja critici prin faptul că nu a catalogat niciodată Rusia drept stat agresor. Pe lângă asta, anul trecut, Papa a numit un cardinal ca mediator pentru a încerca să obţină negocieri de pace. Cardinalul a vizitat deja atât Moscova, cât și Kievul. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE