Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Student din Rusia, condamnat la 10 zile de închisoare pentru că și-a numit rețeaua de Wi-Fi "Glorie Ucrainei"

Un student de la Univeristatea de Stat din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare pentru că și-a numit rețeaua de Wi-Fi - "Slava Ukraini", adică "Glorie Ucrainei", potrivit Kyiv Independent.

Joi, un tribunal din Moscova l-a găsit pe student vinovat de afișarea de "simboluri ale organizațiilor extremiste", conform codului penal rus.

Studentul a fost arestat cu o zi mai devreme, miercuri, când un ofițer de poliție a descoperit numele rețelei în căminele studențești ale universității. Ulterior, camera studentului a fost percheziționată și routerul Wi-Fi a fost confiscat.

De ce a fost acuzat studentul

Tribunalul din Moscova a susținut că numele Wi-Fi era folosit pentru a promova salutul pro-ucrainean. Drept urmare, studentul a fost găsit vinovat de "demonstrație publică a simbolismului nazist".

Președintele rus Vladimir Putin a făcut în repetate rânduri afirmații false despre un "regim neonazist" pentru a justifica invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Zeci de mii de ruși au fost arestați și condamnați la pedepse cu închisoarea pentru că au manifestat disidență față de invazia Rusiei în Ucraina. În 2023, cel puțin 21.000 de persoane au fost vizate de "legile represive" ale Rusiei, folosite pentru a "reprima activiștii anti-război", potrivit Amnesty International.

Expresia "Slava ucraineană" este folosită ca un strigăt patriotic în rândul ucrainenilor, asemănător cu "God save the King" în Marea Britanie sau "Vive la France".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE