Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a discutat față în față cu șeful agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, despre situația de la Zaporojie

Șeful agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, la Soci. Cei doi au discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie, aflată în regiunea ucraineană cu același nume, ocupată de ruși.

Înainte de a ajunge în Rusia, Grossi a declarat că situația de la cea mai mare centrală nucleară din Europa este precară.

Vladimir Putin, față în față cu Rafael Grossi

Vladimir Putin l-a primit pe directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la reședința sa de pe litoralul Mării Negre. În fața camerelor de luat vederi, cei doi și-au strâns mâinile. Iar apoi discuțiile s-au purtat cu ușile închise.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: "După cum știți, lucrăm destul de mult în acest sens, pe scena internațională și, cu ajutorul și sprijinul dumneavoastră, implementăm numeroase proiecte în multe țări din întreaga lume.

Suntem pregătiți pentru continuarea lucrărilor în toate aceste domenii, vă mulțumim pentru pașii dumneavoastră reciproci de a consolida munca noastră comună. Ştiu că aveţi pe ordinea de zi a întâlnirii noastre probleme care sunt deosebit de sensibile şi importante şi sigur că suntem pregătiţi să le discutăm şi să facem totul pentru a asigura securitatea în orice punct în care suntem, într-un fel sau altul, legaţi de energia nucleară."

La întâlnire au participat și reprezentanții agenției ruse pentru energie nucleară, Rosatom. Înainte să se vadă cu Putin, Grossi le-a declarat reporterilor că discuțiile anterioare cu reprezentanții ministerelor Apărării și de Externe de la Moscova "au fost tensionate și epuizante".

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: "Sunt de acord cu dumneavoastră că sunt vremuri foarte importante, vremuri cu provocări şi vom discuta acest lucru cu privire la unele aspecte sensibile. Tot în ceea ce priveşte evoluţia energetică mondială, suntem, după cum spuneți - şi sunt aici cu domnul Lihaciov, cu care am avut o dimineaţă lungă - alături de echipele noastre tehnice, cu care am discutat o serie de probleme. Așadar, cred că această conversație este cu adevărat indispensabilă, foarte importantă."

Rușii au decuplat de mai multe ori centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în mâinile rușilor încă de la începutul războiului din Ucraina. Cele șase reactoare de acolo nu mai funcționează normal, însă este nevoie să fie alimentate cu apă și cu energie electrică, pentru a nu se produce o catastrofă. În zonă se duc lupte, iar rușii și ucrainenii se acuză reciproc că ar fi bombardat centrala.

Vladimir Putin a declarat că țara sa a întreprins toate demersurile necesare pentru securitatea instalațiilor nucleare și a subliniat că există o strânsă cooperare cu AIEA în multe domenii și că aceasta va continua.

Pe de altă parte, Grossi a afirmat că pe ordinea de zi au fost "aspecte sensibile" și că întâlnirea sa cu Putin a fost importantă în ceea ce privește abordarea acestor probleme.

Agenția nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat că prima întâlnire din timpul vizitei lui Grossi a avut loc cu directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, șeful autorității de reglementare nucleară, Alexander Trembitsky, reprezentantul permanent pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulyanov și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, Forțele Armate Ruse și Garda Națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE