Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Liderul Opoziției din Belarus cere ajutorul UE: Lukașenko, "marioneta lui Putin", e o sursă de amenințări constante în regiune

Svetlana Tihanovskaia, șefa Opoziției de la Minsk, a fost prezentă la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la București pentru a transmite liderilor UE că Belarusul are un ”rol important” din punct de geopolitic, însă regimul lui Aleksandr Lukașenko este ”marioneta lui Putin și o sursă de amenințări constante în regiune”.

Într-un interviu acordat jurnalistei Andra Miron Diaconescu, redactorul-șef al Euronews România, Svetlana Tihanovskaia l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de comiterea de crime de război, motiv pentru care liderul de la Minsk ar trebui deferit Curții Internaționale de Justiție.

”Am venit aici pentru a mă adresa liderilor familiei PPE. Mulți ani, partidul acesta ne-a susținut aspirațiile europene. (...) Este foarte important că observăm că Belarus are un rol important geopolitic în regiune”, a declarat liderul Opoziției din Belarus, la Euronews România.

Svetlana Tihanovskaia a subliniat că soarta Belarusului este în strânsă legătură cu cea a Ucrainei, iar regimul președintelui Lukașenko reprezintă o ”sursă de instabilitate” în regiune.

”Chiar dacă Lukașenko este marioneta lui Putin și Belarus este o sursă de amenințări constante în regiune, cer UE să arate solidaritate față de cei care luptă în regiune, față de cei care protestează față de instabilitatea din regiunea noastră.

Lukașenko și apropiații săi au o listă lungă de crime de război. Au orchestrat o criză a migrației, au deturnat avioane.

Vrem ca aceștia să fie deferiți în fața Curții Internaționale de Justiție pentru a fi demarată o investigație specială împotriva lui Lukașenko. Asta nu se face încă și mă întreb de ce”, a mai spus Svetlana Tihanovskaia.

Șefa Opoziției de la Minsk a precizat că liderii PPE vor să îi sprijine pe belarușii care luptă pentru democrație,

”Liderii din familia PPE vor să ne ajute (...) Există o unitate, dar avem nevoie de voci mai puternice, de o poziție mai puternică și acțiuni decisive.

A condamna războiul este extraordinar, dar noi vrem ca democrația să-și arate eficiența. Sper ca toate declarațiile care s-au făcut se vor concretiza în măsuri în următoarele luni și ani.

Oamenii care se luptă pentru a apăra valorile democrației se uită către acest partid și depinde de faptele care vor dovedi că acest valori nu sunt doar cuvinte și chiar vreți să le apărați”, a mai spus ea.

Svetlana Tihanovskaia: Oameni din Belarus care au donat pentru trupele ucrainene sunt acum la închisoare

”Viața mea și altor sute de mii de oameni s-a schimbat foarte mult. Cei care au rămas (în Belarus) - și sunt milioane de oameni - sunt cumva refugiați din cauza acestui regim.

Nu îți poți exprima sprijinul față de Ucraina, nu poți să comentezi pe rețelele de socializare.

Sunt oameni care au donat 5-10 euro pentru trupele ucrainene și acum sunt la închisoare pentru 5-10 ani. E prețul pe care oamenii îl plătesc atunci când se luptă cu sistemul”, a mai spus Tihanovskaia.

De asemenea, activista aflată în exil a atras atenția că Belarusul nu este o țară liberă și că ar putea fi arestată dacă s-ar întoarce acasă pentru a-și reînnoi pașaportul.

”În regimul Lukașenko, ambasadele și consulatele nu reînnoiesc documentele. Când își expiră pașaportul, trebuie să te duci înapoi în Belarus, dar nu poți face asta pentru că te vor reține.

Încurajăm țările europene și aliații noștri să îi ajute pe belaruși cu legalizarea documentelor pentru a nu fi forțați să se întoarcă acasă”, a mai precizat ea.

Cer oamenilor din țările democratice să prețuiască ce au, însă să gândească critic

Tihanovskaia își propune să slăbească regimul de la Minsk, ”sabotându-l prin măsuri de sancționare”.

”Să ne facem auzită vocea democratică (...) E foarte important să fim împotriva propagandei. Otrăvește mintea oamenilor normali

Cer oamenilor din țările democratice să prețuiască ce au, însă să gândească critic, pentru că dictatorii încearcă să te păcălească, să îți zică războiul lor nu e războiul tău.

Cerem susținerea tuturor celor care pot participa în această luptă împotriva tiraniei”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE