Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata rusă forțează un nou oraș din Ucraina. Autoritățile ucrainene evacuează de urgență populația din zona Kupiansk

Armata rusă și-a intensificat atacurile în direcția orașului Kupianks, în încercarea de a ocupa localitatea. Orașul este un important nod logistic și de transport din regiunea Harkov, situat în apropierea graniței cu Rusia. Din cauza bombardamentelor masive, autoritățile ucrainene evacuează de urgență populația din zonă. De asemenea, armata Kievului lucrează contra cronometru pentru construcția unei vaste linii fortificate de apărare pentru a opri înaintarea Armatei Moscovei. 

Administrația militară din Harkov a anunțat evacuarea obligatorie a copiilor și părinților din 18 localități din zonă, cel mai des bombardate de armata Moscovei. Nu este primul ordin de de acest fel. Oamenii sunt, în prezent, evacuați forțat din 57 de localități.

Oleg Sinegubov, seful administratiei militare Harkov: ”Consiliul regional de apărare a decis evacuarea forțată a două comunități de localități – Velikii Burluk și Vilhuvatsk. Sunt 18 localități. Urmează să evacuăm 161 de copii împreună cu, cel puțin, un părinte sau cu o persoană apropiată. Deoarece bombardamentele asupra localităților cresc în intensitate, trebuie să asigurăm securitatea oamenilor noștri. 

Zeci de localități, zilnic ținta atacurilor armatei Rusiei

Potrivit armatei ucraineane, Rusia a concentrat în zonă mii de soldați, iar zeci de localități sunt zilnic ținta tirurilor de artileie și a aviației militare. Situația de pe frontul de lângă Kupiansk este una complicată, spun militarii ucraineni. 

Andrii Kovaliov, purtător de cuvânt armata ucraineană: ”În zona de responsabilitate a Grupului operativ-strategic de trupe Hortița din sectorul Kupiansk, ocupanții ruși au lansat două atacuri în apropierea satului Sinkivka, regiunea Harkov.” 

Confruntat cu o criză de muniție și de armament, Kievul construiește ample linii de apărare pe frontul din sud-estul țării. Este ceva similar cu sistemele de tranșee, puncte fortificate și câmpuri minate amenajate de ruși anul trecut și care au împiedicat contraofensiva ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE