Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNN: Trump amenință cu abolirea Constituției SUA dacă revine la Casa Albă. ”Suntem un stat eșuat”

Fostul președinte Donald Trump a avertizat Statele Unite că al doilea său mandat la Casa Albă va fi mai furtunos decât primul. Republicanul nu promovează idei prin care să unească națiunea, ci consideră că statul american este unul ”eșuat”, distopic, care se îndreaptă spre al Treilea Război Mondial. Asemenea unui troc făcut între dictatori, miliardarul promite că va aboli Constituția și va cere Curții Supreme să acorde președintelui o putere necontrolată pe care vrea să o folosească în scop personal pentru a se răzbuna pe rivalii din politică, relatează CNN.

Donald Trump vrea să-și ia revanșa la alegerile prezidențiale din Statele Unite din noiembrie, când se va confrunta din nou cu Joe Biden, președintele în exercițiu. Și-a asigurat poziția de candidat al Partidului Republican, după ce Nikki Haley, ultima sa contracandidată, și-a suspendat miercuri campania.

Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea genera o undă de șoc în întreaga lume și va transmite un avertisment Ucrainei, care se luptă pentru a respinge invazia rusă de peste doi ani.

Miliardarul republican este diferit de un candidat tradițional care în campania electorală transmite optimism și idei care să unească națiunea. Trump prezintă America drept un stat distopic, un stat eșuat, copleșit de anarhie, de degradare urbană și care îndreaptă spre al Treilea Război Mondial. Asemenea unui troc clasic între dictatori, fostul președinte promite să-și elimine dușmanii, confundând interesele persoanele cu cele ale statului.

"Suntem o țară din lumea a treia la granițele noastre și suntem o țară din lumea a treia la alegerile noastre", a declarat Donald Trump în discursul de victorie la ”Super Marțea”.

În opinia lui Trump, America nu este ”orașul strălucitor de un deal” al lui Ronald Reagan, ci este o republică bananieră.

”Suntem o națiune în declin, suntem o națiune în declin", a afirmat Trump în Manchester, New Hampshire, în ianuarie, conform CNN.

El a evidențiat că Statele Unite sunt afectate de o inflație galopantă și de lipsa de energie, iar iar orașele sunt împânzite de droguri și de criminalitatea imigranților.

”Cine sunt acești oameni care ne-ar face asta? Cine sunt acești oameni care ne-ar ruina țara?" a întrebat Trump.

"Suntem o națiune care și-a pierdut încrederea, voința și puterea. Suntem o națiune care și-a pierdut calea. 2024 este bătălia noastră finală. Vom demola statul profund, îi vom expulza pe scandalagii din guvernul nostru - îi vom alunga pe globaliști, îi vom alunga pe marxiști, pe comuniști și pe fasciști. Vom îndepărta presa de știri false, vom secătui mlaștina. ... Vom fi din nou o țară eliberată”, a mai spus el.

Ce vrea să facă Trump dacă va câștiga al doilea mandat de președinte

Potrivit CNN, Donald Trump candidează pentru un nou mandat de președinte, promovând cea mai extremă platformă politică din istoria modernă a Statelor Unite. El a cerut desființarea Constituției și Curtea Supremă să-i acorde putere necontrolată președinției, pe care vrea să o folosească în scop personal pentru a se răzbuna pe rivalii săi.

De asemenea, există temeri potrivit cărora Trump ar putea retrage SUA din NATO, va distruge sistemul internațional instituit de după cel de-al Doilea Război Mondial și se va asocia cu dictatori.

De asemenea, Trump a afirmat că imigranții ilegali ”otrăvesc sângele" țării și promite deportări în masă și tabere de detenție. El a făcut aluzie și la dictatorii din anii '30 numindu-și adversarii "paraziți".

Americanii trebuie să se confrunte acum cu realitatea unor alegerilor de care se temeau: o reeditare a confruntării din 2020 între doi candidați cu slăbiciuni, dar care ar putea schimba caracterul întregii țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE