Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Super Marțea, ziua decisivă pentru alegerile din SUA. Care sunt șansele ca Nikki Haley să-l învingă pe Donald Trump

E Super Marțea în Statele Unite, unul dintre cele mai importante evenimente din anul electoral. Sunt alegeri primare în 15 state și un teritoriu american, alegeri în care sunt votați candidații în cursa prezidențială. Dacă la democrați, președintele Joe Biden are cele mai mari șanse, la republicani, sunt doi candidați în competiție. Este vorba de Donald Trump și de Nikki Haley, care ar putea avea, acum, ultima şansă de a opri ascensiunea lui Trump. 

Super Marțea alegerilor primare este cel mai mare eveniment politic înaintea desemnării oficiale a candidaților pentru scrutinul prezidențial. Vor vota republicanii și democrații din 15 state, iar momentul este considerat crucial în stabilirea liderului care va reprezenta partidul în bătălia pentru Casa Albă. Deși Donald Trump a reușit până acum să scoată din cursă aproape toți rivalii și domină total, fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, rămâne pe baricade. Ea a obținut o primă victorie în Washington DC.

Nikki Haley, candidat republican la președinție: ”Americanii vor o voce și noi le oferim acest lucru. Și atâta vreme cât americanii vor ca eu să reprezint acea voce, voi continua să lupt pentru ei.”

Șansele lui Haley de a recupera decalajul față de Trump sunt  minime, însă păstrarea ei în ring cât mai mult posibil arată că există totuși o diviziune în rândul republicanilor. 

Kyle Kondik, politolog, Universitatea din Virginia: ”Trump va acumula foarte mulți delegați în Super Marțea alegerilor primare. Este posibil să câștige fiecare competiție. Și dacă și când va face asta, vreau să spun că Super Marțea este încă cel mai important eveniment din calendarul de nominalizare. Aproximativ o treime din delegații ambelor partide sunt desemnați.” 

Sunt în joc 874 din totalul de 2.429 de delegați care vor decide candidatul prezidențial al Partidului Republican. Trump ar miza pe 773 și ar urma să depășească pragul necesar nominalizării în următoarele săptămâni. 

Donald Trump, candidat republican la președinție: ”Îi voi spunem coruptului Joe Biden: Ești concediat! Pleacă naibii de aici!” 

În tabăra democrată, nu există emoții. Și asta pentru că, potrivit tradiției, președintele în exercițiu nu are contracandidați în interiorul partidului. 

Joe Biden, președintele SUA: ”Imaginați-vă acum ce coșmar ar fi dacă Donald Trump ar fi reales. Nu, nu, nu. Trump este tipul care, atunci când a fost rugat să meargă la cimitirul american din Franța unde sunt înmormântați soldații americani din al Doilea Război Mondial, știți ce a spus? A spus că cei îngropați acolo sunt niște fraieri și ratați.” 

Odată ce candidații au trecut pragul minim de delegați, ei vor fi desemnați oficial prezidențiabili la convențiile partidului republican și democrat din iulie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE