Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump a câștigat alegerile primare din Carolina de Sud. Fostul președinte american a învins-o pe contracanditata sa, Nikki Haley

Trump a câștigat până acum toate alegerile care au contat pentru delegații republicani. Victoria din Carolina de Sud se adaugă la cele anterioare din Iowa, New Hampshire, Nevada și Insulele Virgine americane.

Donald Trump, candidat republican la președinția SUA: ”Vă mulțumesc foarte mult. Wow, asta este într-adevăr grozav. A fost puțin mai devreme decât am anticipat. Este... o victorie și mai mare decât am anticipat.

Meg Kinnard, reporter, Associated Press: ”Donald Trump a câștigat a patra sa confruntare consecutivă din lupta pentru nominalizarea republicană pentru 2024. Dar singura sa mare rivală republicană rămasă, Nikki Haley, spune că nu este pregătită să renunțe după ce a pierdut în statul natal, Carolina de Sud.”

Haley se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a părăsi cursa, dar spune că nu va face acest lucru, în ciuda faptului că a pierdut alegerile tocmai în statul în care a fost guvernator din 2011 până în 2017.

Nikki Haley, candidat republican la președinția SUA: ”Am spus la începutul acestei săptămâni că, indiferent de ce se va întâmpla în Carolina de Sud, voi continua să candidez la președinție. Sunt o femeie de cuvânt.”

Potrivit analiștilor politici, Nikki Haley se va retrage după 5 martie, dacă nu va obține victorii semnificative. Cunoscută cu numele de Super Tuesday, data de marți 5 martie este importantă pentru candidații republicani, deoarece în această zi 16 state americane își vor vota candidatul.

Val de critici după declaraţii ale lui Trump considerate ''rasiste'' la adresa alegătorilor de culoare

Donald Trump a declanşat un val de critici sâmbătă după ce a făcut mai multe declaraţii în legătură cu alegătorii de culoare, sugerând că inculpările care îl vizează l-au făcut un candidat plăcut în ochii afro-americanilor, relatează AFP.

Fostul preşedinte, posibilul candidat republican la alegerile din noiembrie din SUA, a declarat vineri seara în timpul unei întâlniri cu un grup de afro-americani conservatori din Carolina de Sud: "Mulţi spun că persoanele de culoare mă plac pentru că au suferit atât de mult şi au fost discriminate, iar ele mă văd drept o persoană care a fost discriminată".

Vizat de procese penale, Donald Trump a mai spus, referitor la faimoasa sa fotografie judiciară: "Ştiţi cine a acceptat-o mai mult decât oricine? Populaţia de culoare, este incredibil".

Trump, criticat de democrați, dar și de republicani

Declaraţiile lui Trump au fost criticate atât de democraţi, cât şi de republicani, care au considerat că ele fac conexiuni nedorite între afro-americani şi criminalitate.

"Donald Trump a urcat pe scenă pentru a face comentarii ruşinoase şi rasiste", a denunţat Joe Biden într-un comunicat.

"Este dezgustător", a afirmat sâmbătă Nikki Haley, singurul candidat notabil aflat încă în cursă pentru nominalizarea republicană împotriva lui Donald Trump.

Cei doi candidaţi s-au confruntat sâmbătă la alegerile primare din Carolina de Sud, câştigate de Donald Trump.

"Acesta este haosul care îl însoţeşte pe Donald Trump, iar acest tip de declaraţii ofensatoare vor continua în fiecare zi până la alegeri", a avertizat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE