Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024: Șansele unui duel Trump-Biden cresc. Unde greșește actualul președinte american

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit la Euronews România despre retragerea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump, care a anunțat că iese din cursa prezidențială, și ce șanse sunt să existe în noiembrie scenariul Donald Trump versus Joe Biden.

Trump, aproape singur spre nominalizare după retragerea lui Ron DeSantis din cursa prezidențială

Este clar că după retragerea lui DeSantis, Trump are o cale deschisă, spune analistul Ștefan Popescu.

Ștefan Popescu: „Donald Trump este un personaj aparte, știm foarte bine. Original, cu un limbaj mult mai direct, care depășește anumite limite roșii. Dar, în orice caz, în SUA se obișnuiește ca după o campanie electorală tumultuoasă, cel care câștigă să mulțumească, să înceapă discursul mulțumind contracandidatului, ceea ce în România nu se întâmplă, nu există această eleganță. (...)”.

„Este clar că după retragerea lui DeSantis, Trump are o cale deschisă, mai ales că tot mai mulți lideri ai Partidului Republican au început să își declare susținerea pe față pentru Donald Trump. Rămâne de văzut dacă New Hampshire, dacă Nikki Haley va reuși să obțină un scor onorabil. Dacă va fi un scor onorabil, atunci va mai găsi resurse să își continue campania, dar sunt destul de pesimist”.

„Avem, totuși, o certitudine cu privire la alegerile americane. Pe 5 noiembrie se reînnoiește și o treime din membrii Senatului SUA, deci indiferent ce administrație vom avea la putere, chiar în ipoteza în care democrații vor reuși să păstreze Casa Albă, vor avea un Congres cu ambele Camere având majoritate republicană și am văzut ce a însemnat majoritatea republicană în Camera Reprezentanților pentru susținerea Ucrainei. Nu se poate spune același lucru pentru susținerea Israelului...”.

„Și în timpul lui Donald Trump, Ucraina a primit rezistență. Să nu credeți că armata ucraineană ar fi rezistat dacă nu ar fi existat o continuitate a asistenței americane, din 2014, din vremea lui Obama, în timpul lui Trump și apoi în primul an și jumătate de mandat al lui Biden”.

Scenariul Joe Biden vs Donald Trump

O întrebare rămâne. Am putea să asista în acest an la același scenariu Joe Biden versus Donald Trump?

Ștefan Popescu: „Aproape sigur. Aproape sigur. Numai că democrații fac o mare greșeală. Greșeala făcută de Hillary Clinton în 2016, când și-a axat campania electorală pe Donald Trump, anti-Donald Trump. În loc să vorbească Biden despre realizările economice, care sunt substanțiale, în discursul în care și-a anunțat intenția de a candida a pronunțat de 40 de ori – mă uitam în presa internațională care a contabilizat acest lucru – numele lui Donald Trump. Și mai face încă o greșeală, candidează împreună cu o personalitate ștearsă - în toată obiectivitatea, pentru că în sondaje aproape nu există - vicepreședinta Kamala Harris. Cred că va conta foarte mult și personalitatea candidatului la vicepreședinție pe care îl va lua Donald Trump, este foarte posibil să fie din rândul unei minorități (...) sau poate chiar o femeie”.

„Și mai este ceva: tinerii între 18 și 34 de ani, care îl votaseră pe Biden înainte, încep să se întoarcă în favoarea lui Donald Trump”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE