Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Colaboratori apropiați lui Donald Trump: În cazul în care va fi ales din nou președinte, va reduce sprijinul american pentru apărarea Europei

Dacă va fi reales ca președinte al Statelor Unite, există riscul ca Donald Trump să instaleze persoane loiale lui în poziții cheie din Pentagon, Departamentul de Stat și din CIA, permițându-i mai multă libertate de a pune în aplicare politici izolaționiste, se arată într-o analiză a Reuters.

Pe funadalul reuniunii NATO de la Bruxelles, analiza Reuters se axează pe predicții privind politica de securitate și viitorul Alianței Nord-Atlantice în condițiile în care Donald Trump ar fi ales din nou ca lider la Casa Albă.

În context este prezentată declarația comisarului european pentru piață internă, francezul Thierry Breton. Acesta a spus la începutul acestui an că, în 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, le-ar spus direct oficialilor europeni de rang înalt că Statele Unite nu vor ajuta niciodată Europa, dacă va fi atacată. Trump ar fi amenințat chiar că Washingtonul se va retrage din Alianța Nord Atlantică.

În 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, le-a spus direct oficialilor europeni de rang înalt că Statele Unite nu vor ajuta niciodată Europa, dacă va fi atacată. Trump ar fi amenințat chiar că Washingtonul se va retrage din Alianța Nord Atlantică.

-Thierry Breton, comisar european

Un sondaj efectuat de Reuters/Ipsos la începutul lunii ianuarie printre republicanii simpatizanți ai lui Donald Trump a arătat că aceștia au o viziune similară, doar unul din trei susținând trimiterea de arme în Ucraina și doar unul din cinci au fost de acord de trimiterea de ajutoare financiare ucrainenilor care suferă din cauza agresiunii militare a Rusiei.

Agenția Reuters că fenomenul izolaționismului - preferința ca Statele Unite să se decupleze de la problemele de securitate globale - a crescut în ultimii ani, în special în cadrul Partidului Republican, deoarece Trump și alți lideri au criticat ajutorul acordat de administrația Joe Biden pentru Ucraina.  

Diplomații străini de la Washington se străduiesc să evalueze planurile externe ale fostului președinte. Colaboratorii apropiați ai lui Trump spun că, în cazul în care va fi ales din nou,  acesta are câteva obiective: să reducă sprijinul american pentru apărare Europei, să restrângă și mai mult relațiile economice cu China și să folosească din nou tarifele ca instrument cheie al politicii sale externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE