Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Ron DeSantis, actualul guvernator al Floridei: De la aliat al lui Donald Trump, la rival pentru alegerile din 2024

Ron DeSantis a fost reales marți guvernator al Floridei în alegerile de mijloc de mandat din Statele Unite. Republicanul l-a devansat l-a învins clar pe contracandidatul său democrat, Charlie Crist (59,4% - 40%). Multă vreme văzut drept un aliat al lui Donald Trump, DeSantis a devenit în ultima vreme unul dintre potențialii rivali ai fostului președinte al SUA pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024.

Ron DeSantis, de la aliat al lui Donald Trump, la rival

Născut într-o familie de imigranți italieni în Jacksonville, Florida, DeSantis a absolvit două universități americane din Ivy League – Yale și Harvard. Ulterior, în 2004, acesta a ales o carieră militară, înrolându-se în Marina Statelor Unite. În 2007, DeSantis a fost trimis în Irak, iar mai apoi, revenit în Statele Unite, acesta a lucrat în Departamentul de Justiție. În 2012, DeSantis a fost ales pentru prima dată în Congresul Statelor Unite, după ce l-a învins pe contracandidatul său democrat, Heather Beaven. Cu timpul, DeSantis a devenit unul dintre principalii aliați ai lui Donald Trump, criticând de pildă ancheta privind ingerințele rusești în alegerile prezidențiale din 2016, condusă de Robert Mueller, fost director al FBI.

În 2018, în timpul campaniei privind alegerea viitorului guvernator al Floridei, Donald Trump îl va susține deschis pe DeSantis, numindu-l „marele meu prieten”. În timpul pandemiei de Covid-19, DeSantis s-a ferit să impună restricții, inclusiv norme minime de protecție precum purtatul măștilor.

Cu timpul însă, DeSantis a devenit unul dintre principalii rivali ai lui Donald Trump. DeSantis și Trump nu au mai discutat de la începutul verii, iar DeSantis nu i-a cerut fostului președinte al SUA să facă campanie pentru el în alegerile de mijloc de mandat. Mai mult, în timpul campaniei, prăpastia dintre cei doi s-a adâncit. DeSantis încearcă acum să-și crească influența la nivel național, apelând la susținătorii lui Donald Trump. Acesta s-a ferit totuși până acum să-l critice direct pe fostul președinte american.

Deși niciunul dintre cei doi nu a făcut un anunț oficial, majoritatea observatorilor de peste Ocean consideră că DeSantis și Trump se vor confrunta pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile din 2024. Sondajele arată că DeSantis este singurul alt nume în afară de Donald Trump care ar obține un scor compus din două cifre. Acest lucru, coroborat cu victoria detașată în alegerile de mijloc de mandat, ar putea reprezenta două motive suficiente pentru ca actualul guvernator al Floridei să se implice direct în viitoarea cursă prezidențială din Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE