Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în SUA. Cursă strânsă pentru Congres. Primele rezultate ale scrutinului de peste Ocean

Republicanul Ron DeSantis, potenţialul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost reales marţi guvernator al Floridei în alegerile de mijloc de mandat de peste Ocean.

Pennsylvania revine democraților

Între timp, procurorul general din Pennsylvania, Josh Shapiro, are șanse mari să câștige alegerile în acest stat, învingându-l pe republicanul Doug Mastriano, unul dintre aliații lui Donald Trump. Tema identitară a jucat un rol important în confruntarea dintre Shapiro și Mastriano. Pe parcursul campaniei electorale, Shapiro l-a criticat pe Mastriano pentru legăturile sale cu extrema dreaptă.

Ohio și Carolina de Nord, în mâinile republicanilor

Pe de altă parte, republicanii J.D. Vance din Ohio și Ted Budd din Carolina de Nord sunt dați ca și câștigători în cursa pentru Senat, în ciuda încercărilor Partidului Democrat de a-și asigura o victoie în aceste state, notează „The Washington Post”. Vance a urcat pe o scenă din Columbus, ținându-și de mână soția și le-a mulțumit oamenilor prezenți: „Vă iubesc!”, a spus Vance.

Sarah Huckabee Sanders a celebrat victoria în Arkansas

Presa americană mai scrie că fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a fost aleasă guvernator al statului republican Arkansas. Totuși, rivalul acesteia, democratul Chris Jones nu se consideră încă învins. „Vom număra fiecare vot din această cursă”, a spus el. Dacă va fi confirmată victoria lui Sarah Huckabee Sanders, aceasta ar putea deveni prima femeie aleasă guvernator al statului Arkansas.

Democrații câștigă în Hawaii, republicanii în Nebraska

Democratul Brian Schatz a fost reales în Hawaii, potrivit proiecțiilor oferite de presa americană, învingându-l pe republicanul Bob McDermott. În vârstă de 49 de ani, Brian Schatz este unul dintre cei mai vocali susținători ai legislației privind schimbările climatice.

Jim Pillen, un fost jucător de fotbal american, transformat ulterior în antreprenor va deveni următorul guvernator al statului Nebraska, învingându-l cu ușurință pe democratul Carol Blood.

Victorie pentru democrați în Maine și Connecticut

Guvernatorul statului Maine, Janet Mills (Partidul Democrat) are șanse să câștige un al doilea mandat, învingându-l pe republicanul Paul LePage. Tema principală din campania electorală a fost avortul. Mills a promis că nu va schimba legea statului în această chestiune. „Cred că dreptul unei femei de a alege este doar atât: un drept al femeii, nu al unui politician”, a spus Janet Mills.

Pe de altă parte, în Connecticut, se preconizează că Ned Lamont îl va învinge pe republicanul Bob Stefanowski pentru a câștiga un al doilea mandat.

Cursă strânsă în Arizona

Deși se preconiza o victorie detașată a republicanilor în acest stat, cursa pare mult mai strânsă. Kari Lake, candidata republicanilor a spus că se așteaptă să câștige, dar nu și-a declarat încă victoria. „Vom avea răbdare”, a spus aceasta în fața uneo mulțimi adunate în Phoenix.

Georgia le revine republicanilor

Guvernatorul Georgiei Brian Kemp (Partidul Republican) este dat ca și câștigător în fața democratului Stacey Abrams. Victoria lui Kemp reprezintă un eșec pentru Partidul Democrat, care a câștigat Georgia la alegerile prezidențiale din 2020, în ciuda afirmațiilor făcute de Donald Trump care a acuzat o fraudă electorală în acest stat.

Republicanii, pe punctul de a câștiga în Camera Reprezentanților. Cursă strânsă în Senat

Republicanii au șanse mari să câștige controlul Camerei Reprezentanților. În acest moment, republicanii au nevoie de doar cinci locuri pentru a câștiga o majoritate în această cameră. Pe de altă parte, cursa pentru controlul Senatului este mult mai strânsă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE