Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în SUA: Ce ar însemna pentru Europa o victorie a republicanilor în alegerile de mijloc de mandat

Americanii se prezintă la vot marți, 8 noiembrie, pentru a-și alege viitorii membri ai Congresului. În Europa există îngrijorări cu privire la o eventuală victorie a republicanilor care ar putea trimite unde de șoc peste Atlantic. Dacă aceștia vor prelua controlul Congresului, securitatea europeană și legăturile comerciale transatlantice ar putea avea de suferit. De asemenea, o victorie a unor candidați republicani din zona extremei drepte ar impulsiona populiștii de dreapta din Europa.

Dezbaterile din campania electorală s-au axat pe economie, în special inflație, dreptul la avort, criminalitate, imigrație, controlul armelor și schimbările climatice. Dar aceste dezbateri sunt tot mai afectate de dezinformare și teoriile conspirației.

Ajutorul SUA pentru Ucraina este în pericol?

Până în prezent, comparativ cu alte state europene, SUA au oferit cel mai mare ajutor Ucrainei. Valoarea totală a ajutoarelor depășește 52 de miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Dar există temeri că sprijinul s-ar putea diminua în cazul unei victorii a republicanilor. Mai mulți candidați de peste Ocean au anunțat deja că nu doresc să mai ofere Ucrainei un „cec în alb”.

În luna mai, 57 de republicani din Camera Reprezentanților și 11 senatori republicani au votat împotriva unui pachet major de ajutor pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro. Totuși, un sondaj de opinie Ipsos din octombrie arăta că aproape trei sferturi dintre americani cred că Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina.

Comerț: O reîntoarcere la „America First”?

Relațiile dintre Washington și Bruxelles s-au dezghețat cu siguranță în timpul mandatului lui Joe Biden, comparativ cu cel al predecesorului său. Cu toate acestea, unele state europene critică mai mult sau mai puțin fățiș noua administrație de la Washington pentru că nu s-a îndepărtat suficient de mult de politica comercială a lui Donald Trump. De pildă, legislația care vizează reducerea inflației și promovarea energiei regenerabile include stimulente pentru vehiculele electrice fabricate în Statele Unite, dar acestea nu sunt extinse și la producătorii europeni, spre nemulțumirea statelor de pe bătrânul continent.

Franța, în special, s-a plâns de concurență neloială, iar tensiunile transatlantice au fost intensificate și mai mult de călătoria cancelarului german Olaf Scholz în China săptămâna trecută.

Undă verde pentru extrema dreaptă din Europa?

Mulți se așteaptă, de asemenea, la un eventual anunț al fostului președinte Donald Trump privind o nouă candidatură pentru Casa Albă. Acesta a fost prezent în campania electorală și a sprijint mai mulți candidați republicani. Donald Trump reprezintă însă și o sursă de inspirație pentru populiștii din toată lumea.

Fostul președinte și aliații săi au continuat să mențină legături cu lideri autoritari din lumea întreagă. În vara acestui an de pildă, Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump în New Jersey. Premierul Ungariei a vorbit de asemenea la o conferință a conservatorilor din Texas. Un alt lider populist din Europa care a întreținut o relație apropiată cu Donald Trump este Nigel Farage, una dintre cele mai importante voci ale Brexit-ului. Conservatorii americani sunt norocoși să aibă un om „curajos” precum Donald Trump care să lupte cu „globaliștii”, a spus Farage, potrivit euronews.com.

În final, așa cum susține și profesorul Scott Lucas de la Universitatea din Birmingham, pe fondul unui electorat tot mai polarizat, oamenilor le pasă mai puțin de probleme și mai „mult de dorința de a se poziționa din punct de vedere emotiv”, raliindu-se în jurul propriului trib politic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE