Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, discuție de 40 de minute cu Benjamin Netanyahu, despre soluția celor două state. Proteste la casa premierului israelian

Președintele american Joe Biden a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre posibile soluții pentru crearea unui stat palestinian independent, sugerând că o cale ar putea implica un guvern palestinian nemilitarizat.

Este prima convorbire telefonică a celor doi, în decurs de o lună. Anterior, premierul israelian a respins ideea coexistenţei, în viitor, a Statului Israel împreună cu unul palestinian.

Biden îl presează pe Natanyahu să accepte soluția celor două state, Israel și Palestina

Statele Unite, care sunt principalul susținător diplomatic și militar al Israelului, exercită presiuni puternice legate de perspectivele pe termen lung și anume acceptarea soluției existenței a două state. Această viziune a fost respinsă de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

La o întâlnire cu susținătorii săi pentru un nou mandat la Casa Albă, președintele Joe Biden a spus că premierul israelian nu se opune însă "tuturor soluțiilor privind existența a două state".

Joe Biden: "Există mai multe feluri în care am putea avea soluția existenței a două state. Sunt multe țări membre ale ONU care încă nu au propriile lor armate, un număr de state cu limitări. Iată de ce eu cred că există moduri în care ar putea funcționa."

Asta ar înseamna existența unui stat Palestina, dar demilitarizat.

Convorbirea telefonică Biden - Netanyahu a avut loc după ce oficiali ai Semilunii Roşii au raportat focuri intense lansate de dronele israeliene care au vizat cetăţeni la un spital din localitatea Khan Yunis, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza. Israelul afirmă că acolo se află, în prezent, baza principală a luptătorilor Hamas, cei care țin captivi mai mult de 100 de oameni răpiți din Israel pe 7 octombrie 2023.

Proteste la adresa lui Netanyahu

În înteriorul Israelului, premierul Netanyahu se confruntă cu presiunea rudelor ostaticilor care cer eliberarea lor de către Hamas. Rudele prizonierilor s-au adunat în fața reședinței private a premierului israelian Benjamin Netanyahu, din Cezareea.

"Suntem aici să îi spunem prim-ministrului Benjamin Netanyahu că are puterea să salveze 136 de oameni. Aproape 30 dintre ei știm că sunt deja morți și avem nevoie de ei aici chiar acum. Nu există timp de pierdut", a spus un protestatar.

Operațiunea terestră a Israelului în Gaza continuă să obțină și să furnizeze informații legate de cei ținuți captivi de către Hamas, cu rapoarte care indică găsirea unor obiecte în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, presupuse că ar fi aparținut celor răpiți.

Situația umanitară din Gaza se agravează. Pe lângă lipsa medicamentelor și a hranei, locuitorii spun că se chinuie să aibă semnal la telefoanele mobile.

"Venim aici să ne conectăm la internet. Mergem o distanță lungă, aproximativ un kilometru. Internetul este întrerupt în Fâșia Gaza, ocupația israeliană l-a întrerupt acum o săptămână", a spus un locuitor din Gaza.

În Fâșia Gaza, comunicațiile sunt întrerupte după bombardamentele israeliene. Recent a avut loc din nou o pană de curent majoră. Semiluna Roșie palestiniană a acuzat Israelul că a tras asupra unui spital din Khan Younis. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că majoritatea celor 36 de spitale din enclavă au încetat să mai funcționeze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE