Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Israel își asumă responsabilitatea pentru uciderea lui Wissam Hassan al-Tawil, lider Hezbollah

Hezbollah a declarat luni că unul dintre comandanții săi a fost ucis într-un atac în sudul Libanului, lucru care a generat noi îngrijorări cu privire la posibilitatea extinderii războiului din Orientul Mijlociu.

09/01/2024 , 08:55

Israel își asumă responsabilitatea pentru uciderea lui Wissam Hassan al-Tawil

Israelul își asumă responsabilitatea pentru moartea comandatului de rang înalt al organizației militante Hezbollah, Wissam Hassan al-Tawil. Declarația a fost făcută de ministrul israelian de Externe, potrivit căruia operațiunea este parte a războiului.

Uciderea comandantului Hezbollah, Wissam Hassan al-Tawil, a avut loc în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat trupele din apropierea graniței cu Libanul și a promis că Israelul "va face totul pentru a restabili securitatea în nord", potrivit The New York Times.

În urmă cu șase zile, o lovitură în Beirut – atribuită Israelului - a ucis un oficial de rang înalt al Hamas. De asemenea, secretarul de Stat american, Antony J. Blinken, vizitează săptămâna aceasta lideri din Orientul Mijlociu, într-o călătorie menită să împiedice extinderea conflictului.

Pericolul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu

Un oficial libanez din domeniul securității, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, a declarat că al-Tawil era comandant în unitatea Radwan a Hezbollah, despre care Israelul spune că are ca scop să se infiltreze peste granița sa de nord. Oficialul a spus că al-Tawil a fost ucis într-un atac israelian în Khirbet Selm, un sat din sudul Libanului care se află la aproximativ zece kilometri de frontiera israeliană.

Armata israeliană nu a comentat atacul. Într-un comunicat, aceasta a precizat că un avion de luptă israelian a efectuat "o serie de lovituri", fără a oferi mai multe detalii.

Cu o zi înainte, armata israeliană a declarat că a ucis cel puțin șapte membri ai Hezbollah în lovituri menite să distrugă unitatea Radwan și că este pregătită să atace mai multe poziții ale Hezbollah. Șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul-locotenent Herzl Halevi, a declarat că forțele sale sunt hotărâte să mențină presiunea asupra Hezbollah și că, dacă aceste eforturi nu vor fi suficiente, Israelul este pregătit să ducă "un alt război".

Atacurile Hezbollah au avariat sâmbătă o bază militară israeliană. Puternica miliție libaneză a promis sprijin pentru Hamas și, în ultimele zile, a intensificat atacurile asupra Israelului ca răspuns la uciderea lui Saleh al-Arouri, un lider de rang înalt al Hamas, la periferia Beirutului.

Confruntările din ultimele zile au crescut îngrijorările cu privire la faptul că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea transforma într-un conflict regional mai amplu. În semn de solidaritate cu Hamas, rebelii Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, au atacat nave în Marea Roșie și au lansat rachete asupra Israelului. Statele Unite au lovit de asemenea ținte în Irak, asociate cu Hezbollah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE