Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

 Șeful Hezbollah, Hasan Nasrallah, a declarat miercuri că Israelul ar trebui să se aștepte la "un răspuns și la o pedeapsă", după moartea liderului de rang înalt al Hamas, Saleh al-Arouri, într-un presupus atac israelian cu dronă într-o suburbie a Beirutului.

Hezbollah, o grupare militantă susținută de Iran cu sediul în Liban, a făcut schimb de focuri cu Israelul în ultimele săptămâni, deși guvernul libanez a declarat că îndeamnă Hezbollah să dea dovadă de reținere.

Saleh Arouri era un oaspete al lui Nasrallah când a fost ucis în explozie, potrivit The Washington Post. Hezbollah a dat vina pe Israel, deși Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac. Iată ce trebuie să știți despre liderul Hezbollah.

Cine este Hasan Nasrallah?

Nasrallah s-a născut la Beirut în 1960. A studiat pentru a deveni cleric la seminariile șiite din Iran și Irak. Se pare că s-a alăturat Hezbollah la începutul anilor ‘80, în urma invaziei israeliene din Liban, din 1982. A devenit liderul grupului în 1992, după asasinarea predecesorului său, Sayyad Abbas Musawi, de către forțele israeliene.

Deși, din punct de vedere tehnic, nu este un oficial public în Liban, Nasrallah este una dintre cele mai mari figuri politice în ascensiune din țară. Hezbollah și aliații săi au pierdut majoritatea la alegerile parlamentare de anul trecut, dar dețin în continuare cea mai mare parte a mandatelor.

Nasrallah este cunoscut pentru discursurile sale lungi și bombastice. Adepții săi îl numesc "Sayyed" sau "Abu Hadi" - în arabă, tatăl lui Hadi, fiul său care a fost ucis în confruntările cu trupele israeliene în 1997.

Walid Phares, un comentator politic de origine libaneză, a declarat în 2010 pentru Council on Foreign Relations că Nasrallah este văzut de unii din Liban ca o "figură mesianică".

Care sunt opiniile sale?

Un obiectiv cheie al Hezbollah, conform manifestului său din 1985, este distrugerea Israelului. Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a continuat să se angajeze în confruntări cu Israelul.

Deși Hamas este sunnită, iar Hezbollah este șiită, iar cele două grupări militante au fost în dezacord cu privire la alte conflicte din regiune, ele au găsit recent o cauză comună în opoziția față de Israel. Distrugerea Israelului este, de asemenea, un obiectiv declarat al Hamas. Ambele grupări au fost clasificate ca organizații teroriste de către Statele Unite. Ambele primesc sprijin din partea Iranului, spun experții și oficialii.

Ocupația israeliană a Libanului pare să fi fost un adevărat moment formator pentru Nasrallah. Acesta a declarat în urmă cu câțiva ani că în Liban, "nu ne putem baza pe statele Ligii Arabe, nici pe Națiunile Unite", potrivit The Washington Post. "Singura cale pe care o avem este să luăm armele și să luptăm împotriva forțelor de ocupație".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE