Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Biden sau Trump, viitorul președinte al SUA. Nikki Haley se retrage. ”America e împărțită profund. Cam știe cum votează”

Odată cu anunțata retragere a lui Nikki Haley din cursa internă din Partidul Republican pentru alegerile din SUA 2024, este aproape sigur că la prezidențialele din noiembrie se vor înfrunta din nou Joe Biden și Donald Trump.

Unul este președinte în funcție, celălalt a condus și el Statele Unite timp de patru ani. Lupta între cei doi va avea efecte nu numai pe pământ american, ci și în restul lumii, Statele Unite fiind văzute drept un model de prosperitate economică și un garant al securității internaționale.

Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a analizat posibilele modele de guvernare la Washington:

Nu e complicat deloc. Pentru că fiecare dintre acești potențiali candidați are proprii electori care nu trec de la un partid la altul. Singura problemă era în partidul republican. Ce vor face de acum înainte cei care au preferat-o pe Nikki Haley. Să nu uităm că ea a obținut doar două victorii, districtul Washington și în Vermont. Puțin, foarte puțin. Și atunci vine acest anunț, mâine dimineață va fi făcut anunțul privind retragerea. Să vedem cine va vota, după ce a ales-o pe Nikki Haley, pe Donald Trump.

Americanii vor avea de ales între actualul președinte și fostul președinte

Nu e o problemă. America e împărțită și e împărțită profund. America cam știe cum votează. Rata nehotărâților e destul de scăzută, după ultimele sondaje de opinie, și nu influențează major rezultatul votului.

Putem ști de pe acum că pe 5 noiembrie americanii vor avea de ales între actualul președinte, Joe Biden și politicile sale, și Donald Trump, fostul președinte și politicile pe care le-a proclamat acesta.

Ce ar putea face Joe Biden?

Joe Biden este exponentul unui partid care nu a luat măsuri împotriva migrației ilegale. De altfel, asta e și o temă importantă de campanie în Statele Unite. Ne putem aștepta în continuare la o politică relaxată față de migrația dinspre Mexic și America de Sud. O recunosc și americanii, chiar dacă nu o spun public: America fără migrație nu e America. Locurile de muncă cele mai de jos și prost plătite sunt ocupare de migranți.

E greu de crezut că Joe Biden își va schimba politica. Va fi destul de permisiv în acest domeniu.

În ceea ce privește politica economică, e interesant că Joe Biden a redresat America după o criză. Să nu uităm că am avut pandemie. Dar americanii nu îl privesc ca pe un bun politician în domeniul economic. Există o explicație psihologică clară. După ce ai avut o inflație de 20% mulți ani, continuă acel feeling de neplăcere.

În domeniul apărării, Joe Biden va fi cel care nu va ieși din NATO, nu va scoate SUA din NATO.

Deciziile lui Donald Trump au surprins de multe ori comunitatea internațională

Donald Trump a avut un parcurs extrem de contondent în primul mandat. Deciziile lui au surprins de multe ori comunitatea internațională. Nu am să vorbesc de ele, în afară de scoaterea SUA din acordul de la Paris privind clima. E singura țară din lume care a făcut acest lucru. Dar să ne amintim de ce a spus Trump în ultima vreme. Războiul din Ucraina - Rusia e bună, restul lumii e rea. Iar țările europene din NATO care nu intenționează să plătească cel puțin 2% din PIB pentru apărare trebuie să se descurce singure cu rușii pe cap. Ba chiar i-a încurajat pe ruși: ”să le facă ce vor”. E îngrijorător acest lucru.

De altfel, în mandatul anterior al lui Trump, a existat un ordin prezidențial de ieșire din NATO. Donald Trump consideră că NATO este o structură învechită și America nu are ce căuta acolo. E adevărat, America este cel mai mare susținător al NATO. Au cea mai importantă armată, cu cele mai moderne arme și muniții. Dar a existat un ordin executiv care era cât pe ce să fie pus în practică. Norocul e că deciziile americane, chiar ale președintelui, nu se iau în 3 ore. E nevoie de o analiză foarte puternică, apoi e nevoie de pregătiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE