Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden şi Trump câştigă alegerile primare din Michigan. Actualul președinte al SUA, sancționat electoral pentru politica din Orientul Mijlociu

Preşedintele american Joe Biden a câştigat fără probleme marţi alegerile primare democrate din Michigan - contând pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie -, dar a fost sancţionat dur pentru sprijinul acordat Israelului, ceea ce ridică semne de întrebare asupra şanselor sale de a fi reales, relatează Reuters şi AFP.

Biden pierde din popularitate pe fondul războiului dintre Israel și Hamas

După numărarea a aproape jumătate din voturi, în urne au fost depuse peste 58.000 de buletine "neangajate" - "uncommitted", echivalentul unui vot în alb -, cu mult peste ţinta de 10.000 de astfel de voturi vizată de organizatorii acestui protest, care are loc într-un stat cu o semnificativă comunitate arabă şi unde Biden a câştigat cu doar un mic avans în faţa lui Donald Trump la scrutinul din 2020.

"Preşedintele Biden finanţează bombele care cad peste apropiaţi ai familiilor care trăiesc chiar aici în Michigan, oameni care au votat pentru el şi care se simt complet trădaţi", a explicat Layla Elabed, responsabilă a campaniei "Listen to Michigan" (Ascultaţi Michigan), ce urmăreşte să transmită "un mesaj puternic şi fără echivoc" în sensul că finanţarea şi susţinerea războiului din Gaza sunt "în contradicţie cu valorile Partidului Democrat".

Pe măsura creşterii numărului de victime civile din conflictul dintre Israel şi Hamas, Joe Biden s-a confruntat cu o scădere considerabilă a susţinerii sale în rândul musulmanilor şi americanilor de origine arabă, electorat care a jucat un rol decisiv în victoria sa în faţa lui Donald Trump din 2020. Atunci, liderul democrat a câştigat în Michigan cu o diferenţă de doar 2,8%, circa 150.000 de voturi.

Singurul adversar real al lui Biden în Michigan pentru învestitura democrată era Dean Phillips, un ales bogat din statul Minnesota, care nu a reuşit să întrunească decât 2,8% din voturi, conform primelor estimări, faţă de 80% pentru actualul lider de la Casa Albă.

Trump se conturează drept candidatul republicanilor la alegerile din 2024

În ce-l priveşte, Donald Trump a câştigat alegerile primare republicane organizate tot marţi în Michigan la mare distanţă de rivala sa Nikki Haley. După numărarea a peste jumătate din voturi, Trump avea 67%, iar Haley 27%, a estimat institutul Edison Research.

În statul Michigan (nord), alegătorii dispun de opţiunea de a vota pentru unul din candidaţi sau de a completa rubrica "uncommitted", semnalând că este un vot pentru un partid, dar nu şi pentru un candidat anume.

După victoria din Michigan, Donald Trump se conturează tot mai clar drept candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE