Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Supremă a SUA a decis că Donald Trump poate rămâne pe buletinul de vot din Colorado

Curtea Supremă a decis luni că președintele Donald Trump ar trebui să rămână pe buletinul de vot pentru alegerile primare din Colorado, respingând o contestație anterioară privind eligibilitatea sa pentru un nou mandat. Deși judecătorii au oferit motive diferite, decizia a fost unanimă, potrivit The New York Times.

Decizia a fost cea mai importantă hotărâre a instanței referitoare la o alegere prezidențială de la Bush vs. Gore, care i-a adus președinția lui George W. Bush în 2000.

Oficialii din statul Colorado au decis, la sfârșitul anului trecut, că republicanul Trump nu se poate întoarce la Casa Albă, deoarece acesta s-a implicat în acte de insurecție în timpul atacului asupra Capitoliului din 2021. Prin urmare, acesta nu este eligibil pentru a candida la președinție, conform amendamentului 14 din Constituția SUA.

La baza deciziei de eliminare a fostului președinte al SUA de pe buletinele de vot se afla o clauză dintr-un amendament constituțional adoptat după Războiul Civil american. Aceasta interzice oficialilor guvernamentali care s-au angajat în insurecție sau rebeliune să ocupe funcții la nivel federal.

Donald Trump a cerut Curții Supreme a SUA să intervină, expunând mai mult de o jumătate de duzină de argumente despre motivul pentru care instanța de stat a greșit și spunând că înlăturarea sa ar anula voința alegătorilor.

"Curtea ar trebui să pună capăt rapid și decisiv acestor eforturi de excludere de pe buletinul de vot, care amenință să lipsească de drepturi zeci de milioane de americani", se arată în memoriul lui Trump.

Argumentul lui Trump și Amendamentul 14

Argumentul său principal în fața Curții Supreme a SUA a fost că președintele nu este unul dintre oficialii vizați de secțiunea 3, care nu menționează nominal această funcție.

Amendamentul 14, secțiunea a 3-a din Constituția Statelor Unite ale Americii prevede că: "Nicio persoană nu devine senator sau membru al Camerei Reprezentanților din Congres, sau candidat pentru Președinte și vicepreședinte și nici nu va deține vreo funcție civilă sau militară în Statele Unite sau în oricare stat din cadrul SUA, dacă, depunând anterior un jurământ, fie ca membru al Congresului, fie ca oficial al Statelor Unite, fie ca membru al oricărei Adunări Legislative a statelor, fie ca oficial al ramurii executive sau judecătorești din oricare stat, de a apăra Constituția Statelor Unite, s-a implicat într-o insurecție sau într-o rebeliune împotriva lor, sau a acordat sprijin și susținere inamicilor acestora".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE