Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în România: a fost realizată o operație pe creier prin pleoapă. Pacientul are 50 de ani și s-a născut cu semipareză pe partea dreaptă

Premieră națională: prima operație pe creier prin pleoapă, care tratează crizele bolnavilor de epilepsie, a fost realizată la Spitalul Militar din București. Este un tip de intervenție minim invazivă și are o reușită de până la 80%. Pentru a face această operație complexă, medicii români s-au pregătit în Barcelona.

Premieră în România: operație pe creier prin pleoapă

Fratele pacientului: Abia acum începe și el să-și trăiască viața

Pompiliu are aproape 50 de ani. S-a născut cu semipareză pe partea dreaptă, iar la trei ani i s-a declanșat epilepsia. În ultima perioadă ajunsese să aibă în fiecare zi trei-patru crize, cu o durată de cinci minute fiecare. Acum, după operație, are trei luni de când nu a mai avut nicio criză.

Iorga Diaconescu, fratele pacientului: „Viața lui, efectiv, după data de 6 decembrie, s-a modificat. Acum, de fapt, începe să-și trăiască și el viața, la cei 50 de ani. Domnul doctor... Doamne, nu știu dacă există un om mai sufletist, mai atent, mai... Nu știu... Nu există cuvinte la superlativ pe care să nu poți să le atribui acestui om. Aș vrea să transmit bolnavilor de epilepsie că există cineva, la Spitalul Militar, care îi poate ajuta”.

Operațiile pentru tratarea epilepsie presupun îndepărtarea din creier a zonei care produce crizele. Există mai multe modalități prin care se poate efectua îndepărtarea. Operația de la Spitalul Militar este o premieră națională prin modul în care s-a efectuat această intervenție, și anume prin pleoapă.

Cpt. Med. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg: „Faptul că am putut să intrăm prin pleoapă, pentru o zonă care era greu de abordat în orice altă manieră, fără a distruge o zonă din creier. Adică trebuie să-ți imaginezi că ar trebui să ajungem într-o cameră fără să trecem prin restul casei, pur și simplu să ne teleportăm acolo. Singura variantă era să creăm o ușă nouă”.

Pentru a beneficia de operație, pacientul trebuie să fie consultat de o echipă de neurologi supraspecializați în chirurgia epilepsiei. Recuperarea după astfel de intervenții este mult mai rapidă, iar incizia este una mică, în pleoapa superioară.

Cpt. Med. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg: „Incizia clasică, cea standard prin tâmplă, chiar și cea minim invazivă, mică, având ca parte un pic mai neplăcută traversarea mușchiului care poate să fie dureroasă câteva zile sau săptămâni de la intervenție. Trecerea prin orbită nu presupune astfel de probleme sau astfel de dureri postoperatorii”.

Medicul Georgian Ciobotaru de la Spitalul Militar s-a pregătit intens înaintea intervenției. A urmat un curs de specializare în Barcelona, unde timp de două luni a simulat operația în mediul virtual tridimensional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE