Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reconstrucția tridimensională, în ajutorul chirurgilor. Medicii pot exersa operația înainte ca pacientul să ajungă la bisturiu

Publicat de: Euronews

În fiecare zi, tehnologia aplicată în medicină salvează oameni. Operațiile pe creier devin tot mai sigure cu ajutorul reconstrucției tridimensionale. Specialiștii pot exersa astfel intervențiile chirurgicale și pot vedea pe calculator pericolele care apar în fiecare caz în parte. Majoritatea programelor care transformă RMN-ul și imaginile 2D ale Computerului Tomograf în imagini 3D sunt gratuite. Medicii nu au nevoie de o specializare suplimentară pentru a le folosi.

Florentina Bălan, a fost declarată inoperabilă din cauza celor cinci metastaze cerebrale ale unui cancer uterin operat și chimiotratat. Până să ajungă la medicul Georgian Ciobotaru, i s-a recomandat radioterapia, care are nu are o eficiență garantată. Șansele date de personalul medical erau reduse. Cu ajutorul unui soft performant, medicul Ciubotaru a transformat RMN-ul pacientei în imagini 3D. Ce a reușit să vadă în reprezentarea tridimensională l-a determinat să o opereze. La controlul de șase luni de la operatie, pacienta nu a mai recidivat.

Florentina Bălan: „Am avut dureri groaznice de cap pe care le-am tratat cu analgezice la indicațiile medicului oncolog, adică nu mi-a făcut dânsul niciun fel de investigații să vadă despre ce e vorba.”

Dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg: „Imaginile se încarcă în calculator, se păstrează strict secvențele care ne interesează, se transformă în calupuri de imagini tridimensionale alb-negru, iar apoi se păstrează și se transformă în 3D color informațiile care ne sunt nouă de interes. Tumora, care are anumite caracteristici: dimensiune, formă și așa mai departe, poziționare, apoi vasele de sânge care sunt în proximitate, osul, pielea.”

Medicii pot exersa o intervenție chirurgicală

Cu ajutorul reconstrucției tridimensionale, medicii pot exersa intervenția chirurgicală înainte ca pacientul să ajungă pe masa de operație, fără presiunea salvării unei vieți.

Dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg: „Putem să facem incizii în piele să vedem cât de largi trebuie să fie incizile acestea, putem să le măsurăm, putem să facem inciziile în os să vedem unde sunt tumorile, putem să dăm efectiv la o parte creierul așa încât să exersam să vedem unde sunt vasele de sânge pe care trebuie să le protejăm, cât de mari sunt, care e raportul cu leziunea noastră.”

Programele pentru imaginile tridimensionale sunt gratuite pe internet, medicii nu au nevoie de acreditări pentru a le folosi. Pentru a le folosi în timpul operațiilor, aceste imagini trebuie transferate într-un sistem de neuronavigație, care deține toate acreditările și autorizațiile necesare. Spitalele cu secții de neurochirurgie au acest sistem de navigație, iar ele ajută medicii să vadă în timp real cum decurge operația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE