Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsa de asistenți medicali în spitale. Marea Britanie vrea să aducă roboți auxiliari pentru a ușura povara personalului suprasolicitat

Publicat de: Mirabela Vasile

Pe fondul grevelor istorice și al unei rate de locuri de muncă vacante de aproape 10% în sectorul sănătății din țară, Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie se gândește să distribuie roboți de ajutor în spitalele țării pentru a ajuta la ușurarea sarcinii personalului.

Potrivit lui Joe Harrison, directorul executiv al Spitalului Universitar Milton Keynes NHS Foundation Trust, tehnicienii de farmacie și asistenții de la spitalul său fac aproximativ 30.000 de pași pe zi în interiorul instituției.

Spitalul testează acum un robot de ajutor pentru care sunt delegate sarcini, cum ar fi livrarea de medicamente.

Firma britanică din spatele robotului de ajutor, Academia de Robotică, spune că tehnologia sa de auto-conducere a fost concepută special pentru uzul în unitățile spitalicești.

Folosind LiDAR și tehnologie sonar, „Milton” cu aspect de pinguin este proiectat să livreze medicamente pe rute specifice pentru a ajuta personalul.

Academia de Robotică spune că testele operaționale pentru această caracteristică vor începe anul acesta. Feedbackul din studiu va fi folosit pentru a decide dacă se va extinde în NHS și va fi introdus în alte spitale din țară până în 2023.

Economie de timp și costuri

William Sachiti, fondatorul și CEO-ul academiei, spune că roboți precum „Milton” vor putea ajuta la economisirea timpului și a costurilor pentru personalul uman care rulează prin spital.

„Una dintre cele mai mari probleme despre care nu știm se numește „To-Take-Out (TTO),” în cazul în care ați fost externat și din punct de vedere tehnic, doar așteptați medicamentele. Și aceste spitale pot fi foarte, foarte mare. Este ca o plimbare de 15 minute, uneori, doar pentru a lua medicamentul, a-l aduce înapoi, 30 de pacienți simultan", a declarat Sachiti pentru Euronews Next.

Personalul redus în sistemele de sănătate este o problemă globală, iar spitalele din alte părți ale lumii caută, de asemenea, să angajeze asistenți robotici.

Dincolo de Atlantic, la Elmhurst Memorial Hospital din Chicago, SUA, doi roboți de 5 picioare înălțime au făcut comisioane din iunie 2022.

Echipat cu un ecran digital pe piept și o insignă de identitate pentru a deschide ușile implantate în brațul ei robot, ambii roboți poartă numele de „Moxi”.

Lucrătorii spitalului spun că pot petrece mai mult timp îngrijind pacienții datorită acestor roboți.

„De multe ori, eu eram singurul care alerga prin spital, ridicând totul și faci o mulțime de kilometri muncind într-un spital”, a spus Tom Angelos, tehnician în îngrijirea pacienților la Elmhurst.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE