Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spital în stare avansată de degradare la Iași. Ce măsuri vor lua autoritățile din capitala Moldovei

BolnaviI cu boli respiratorii sunt internați în condiții greu de imaginat, la Iași. Cele patru clădiri ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din capitala Moldovei sunt în stare avansată de degradare. Tencuiala căzută la interior și la exterior, infiltrații, tâmplărie veche din lemn, grupuri sanitare la capătul holului sunt doar câteva dintre probleme.

«Tu cât poți să îți ții respirația?»

Managerul trage un semnal de alarmă și a inițiat campania de conștientizare «Tu cât poți să îți ții respirația?». Anul trecut, 13 mii de bolnavi au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

”Holul clădirii este destul de degradat. Trebuie îmbunătățit. Pardoselile sunt degradate. Avem în capăt un grup sanitar comun, care are patru băi și patru dușuri pentru toți pacienții de aici”, spune Bogdan Moldoveanu, medic primar pneumolog, șef Secția Clinică II.

Clădirea care găzduiește spitalul este monument istoric și a fost dată în folosință de boier Pașcanu în 1860

”Este o clădire dezamăgitoare, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Practic, te afli în secolul XIX, chiar XVIII. Este, practic, o medicină de front. Cu puține resurse încercăm să realizăm cât mai mult”, mai spune medicul.

O mie de bolnavi pe an, internați în spitalul de pneumoftiziologie

Anual, o mie de bolnavi se internează aici. Mai bine de jumatate dintre ei stau între două săptămâni și trei luni. Până să ajungă aici, oamenii nu își imaginau că un spital poate să ofere pacienților condiții atât de proaste.

În mai multe saloane au căzut bucăți de tencuială. Tâmplăria este veche de mai bine de jumătate de secol - cu greu se închid geamurile, iar frigul pătrunde în încăperi.

”Am o lună jumătate, de când sunt internat. Nici nu am zis că e spital (când am intrat prima dată – n.red.). Nu am fost niciodată aici și am crezut că e o clădire mai veche, undeva în spate e spital sau ceva. Medicii încearcă să ne ajute foarte mult, dar condițiile sunt condiții”, spune Petru Cibotaru, pacient.

Clădire istorică

Clădirea este monument istoric, iar costul reparațiilor depășește șase milioane de euro. Se încearcă acum renovarea unor saloane.

”Avem probleme și în menținerea, și controlul infecțiilor nosocomiale într-un astfel de spital vechi deoarece pavimentele sunt crăpate, sunt foarte greu de curățat. Tot timpul trebuie să avem un grafic de curățenie, o curățenie periodică a saloanelor, astfel încât, pe lângă condițiile necorespunzătoare oferite pacienților, să nu le mai dăm și o altă infecție cu care să plece acasă”, spune doctorul Bogdan Moldoveanu.

În total, Spitalul Clinic de Pneumoftiziplogie din Iași are secții în patru clădiri amplasate în patru colțuri ale orașului la distanță de zece kilometri una de alta. Toate sunt în stare avansată de degradare.

Într-una dintre clădiri, în Primul Război Mondial, a funcționat un spital civil, militarizat în primăvara anului 1917, o unitate pentru tratarea tifosului. În acest moment, sunt internați pacienți cu boli pulmonare cronice. Clădirea veche de mai bine de un secol necesită reparații capitale.

Cea mai nouă clădire a fost dată în folosință în anul 1974. S-au mai făcut reparații, a existat pentru acest corp și un proiect de anvelopare, însă nu s-a pus în aplicare pentru că era nevoie de o reconsolidare. Numai pentru acest imobil ar fi nevoie de 16 milioane de euro pentru reabilitare.

Spitalul este imporpriu pentru a trata bolnavii

”Necesitatea unei clădiri noi pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie nu este un moft, în niciun caz, ci este o urgență sanitară”, spune medicul Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. ”Indiferent cât am încerca să le îmbunătățim, să le refuncționalizăm, ele rămân, totuși, niște clădiri improprii pentru medicină”, a mai completat acesta.

Managerul spitalului a lansat o campanie prin care dorește să tragă un semnal de alarmă și să atragă fonduri pentru construirea unui spital nou.

”«Cât mai putem să ne ținem respirația?» Nu putem. Spitalul de Pneumologie este important, este un pol regional, este un centru către care sunt trimiși bolnavii atunci când sunt depășiți colegii din alte localități, din alte județe”, a mai precizat medicul.

Consiliului Județean caută surse de finanțare pentru un spital nou. A achiziționat deja terenul și face demersuri pentru proiectare și studiu de fezabilitate. Construirea spitalului de la zero ar costa aproximativ 100 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE