Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistem medical revoluționar la Iași. Cu ajutorul unui nou aparat pot fi tratate aproape toate leziunile creierului

Pacienții cu tumori pe creier au o nouă șansă la viață. La Iași a fost inaugurat cel mai dotat centru neuro-chirurgical din țară. Cu ajutorul unui aparat performant, acolo pot fi tratate sigur, eficient și fără bisturiu aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului, spun medicii. Anual, o mie de bolnavi pot fi tratați acolo, fără niciun cost.

Aparatul permite medicilor din Iași să ofere cel mai bun tratament oamenilor care au tumori pe creier. În România, în acest moment sunt 7.600 de bolnavi care ar putea fi tratați cu acest tip de radioterapie.

Petru Șuhan - primul pacient tratat cu noua aparatură: Mi s-a zis că o să am cinci ședințe de făcut și, după a doua ședință am început să văd normal ca înainte. E o nouă șansă la viață normală.

Despina Lăpușneanu este din Galați, dar soluția a găsit-o la Iași.

„Eram disperată. Nu puteam merge. M-au dus cu căruțul, soțul meu mai mult în brațe mă ridica acasă. Am zis că îmi este sfârșitul. După prima ședință, s-a schimbat viața mea. Am început să merg. Eu nu mai puteam să citesc, am început să citesc”, spune Despina Lăpușneanu – pacientă.

Până acum, aproximativ 50 de pacienți au beneficiat de ședințe de iradiere în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gama Knife. Pe lista de așteptare sunt alți 40 de bolnavi. Terapia este gratuită pentru bolnavii care au asigurare medicală, iar o singură ședință poate dura de la câteva minute, până la două ore.

„Este un alt instrument în mâna unui neurochirurg avizat, este un tratament revoluționar, care, pentru pacienți poate însemna diferența între viață și moarte”, a spus dr. Lucian Eva - managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. „Este una din cele mai sigure intervenții și mai eficientă îngrijire a pacienților cu afecțiuni ale creierului. Practic, aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului pot fi tratate cu acest tip de terapie”, a mai spus doctorul.

Aparatura performantă de la Iași a costat 5,4 milioane de euro. Anual, acolo pot fi tratați gratis o mie de pacienți. În Turcia, o singură ședință de iradiere, cu un astfel de aparat, ajunge la zece mii de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE