Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Psilocibina, un compus cu efect psihedelic care se regăsește în ciuperci, au ajutat zeci de persoane să scape de dependența de alcool.

Compusul poate provoca halucinații mai multe ore. Indigenii îl foloseau în ritualuri de vindecare, iar cercetătorii au studiat dacă poate fi folosit pentru a reduce depresia și să-i ajute pe fumători să renunțe la țigări. Psilocibina este ilegală în aproape toate statele americane, cu toate că Oregon și mai multe orașe au dezincriminat folosirea acesteia. Din 2023, autoritățile din Oregon vor permite utilizarea compusului psihedelic, în unități autorizate, notează The Associated Press.

Noul studiu publicat miercuri de JAMA Psychiatry este ”primul test modern, riguros și controlat” al capacității psilocibinei să ajute oamenii dependenți de alcool, a declarat Fred Barrett, neurocercetător la Universitatea Johns Hopkins.

Cei 93 de pacienți participanți la cercetare au primit o pastilă ce conține psilocibină sau o pastilă placebo. Apoi, voluntarilor li s-a recomandat să stea întinși pe o canapea, cu ochii închiși, și să asculte muzică la căști. Cu toții au avut parte de două astfel de sesiuni, la o lună distanță, și 12 ședințe de terapie.

La opt luni după prima etapă a cercetării, pacienții care au luat pastile cu psilocibina au spus că s-au simțit mai bine decât cei repartizați în alt grup, care au consumat cantități mari de alcool în medie, o dată la 10 zile, spre deosebire de o dată la patru zile în cazul pacienților din grupul placebo. Aproape 50% dintre persoanele care au fost tratate cu psilocibina nu au mai băut alcool, prin comparație cu 24% dintre persoanele din grupul controlat.

Doar trei medicamente convenționale - disulfiram, naltrexone și acamprosate - au fost aprobate pentru tratarea dependenței de alcool, iar folosirea niciunui alt tratament nu a fost aprobată în aproape 20 de ani.

Oamenii de știință cred că acest compus îmbunătățește conexiunile la nivelul creierului și schimbă, cel puțin temporar, modul de organizare.

Mary Beth Orr, o femeie de 69 de ani din localitatea Burien, statul Washington, a afirmat că tratamentul cu psilocibina i-a provocat halucinații, dându-i impresia că zboară sau comunică telepatic cu personaje importante din istorie. Înainte de a participa la studiu în 2018, ea obișnuia cinci sau șase băuturi alcoolice în fiecare seară sau chiar mai multe în week-end.

„Cantitatea era inacceptabil de mare și nu mă puteam opri”, a mărturisit ea.

Pacienții cărora li s-a administrat psilocibina au acuzat mai multe dureri de cap, greață și stări de anxietate, spre deosebire de cei din grupul placebo. O singură persoană a spus că a vrut să se sinucidă, pe durata tratamentului.

Dr. Mark Willenbring, fost director de cercetare terapeutică la Institutul Național pentru Abuzul de Alcool din SUA, a declarat că e nevoie de mai multe astfel de studii înainte ca psilocibina să fie inclusă la ședințele de terapie pentru tratarea dependenței. El a constatat că discuțiile cu un terapeut au ajutat ambele grupuri din acest studiu și că beneficiile compusului din ciuperci psihedelice par să treacă cu timpul, dar consideră că folosirea acestuia pentru tratament este „absolut tentantă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE