Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mahmureala Covid: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum de alcool în Europa

La fel ca aproape orice alt aspect al vieții noastre, pandemia COVID-19 a avut un impact dramatic asupra consumului de alcool în Europa.

Un raport publicat recent a avertizat că ar putea exista un milion de internări în plus în spitale din Marea Britanie, în următoarele două decenii, din cauza creșterii alarmante a consumului de alcool în timpul pandemiei, potrivit Euronews.

A crescut consumul de alcool în pandemie

În luna iulie, un raport al Institutului de Studii Alcoologice a constatat că, în timpul pandemiei, numărul de băutori „cu risc ridicat” a crescut în Marea Britanie, precum și cantitatea de alcool consumată de cei mai mari băutori. Această schimbare cauzează probleme de sănătate și probleme economice.

Cercetătorii au remarcat o creștere cu 20% a deceselor specifice consumului de alcool în Anglia în 2020, comparativ cu 2019. Numărul crescut de decese a persistat până în 2021, chiar și după ridicarea blocajelor.

Autorii raportului au avertizat că ar putea exista un milion de internări în plus în spital din cauza înrăutățirii obiceiurilor de consum de alcool, ceea ce ar costa sistemul de sănătate britanic aproximativ 1,2 miliarde de lire sterline (1,4 miliarde de euro) în următorii 20 de ani.

Mai puțin băut, mai mult fumat

Situația a fost diferită în Franța.

Conform unui sondaj Coviprev, consumul de alcool a scăzut în timpul pandemiei.

S-a constatat că aproape un sfert dintre francezi și-au redus consumul de alcool în cei doi ani de pandemie, în timp ce pentru 65% dintre respondenți acesta a rămas același. Unul din zece a băut mai mult în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, efectele COVID au fost resimțite și în alte părți. Mai mult de un sfert dintre fumători și-au mărit consumul de tutun, conform sondajului.

Autorii acestuia au citat „plictiseala, lipsa de activitate, stresul [și] plăcerea” ca fiind principalii factori care au jucat un rol în modificările obiceiurilor de consum.

Creșterile atât pentru tutun, cât și pentru alcool au fost corelate cu un „risc mare de anxietate și depresie”, a concluzionat studiul.

Oamenii caută ajutor

Germania, care are una dintre cele mai ridicate rate de consum de alcool din Europa, a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de persoane care au solicitat ajutor pentru dependența de alcool în timpul pandemiei.

Conform grupului, numărul de solicitări la linia de asistență telefonică a Alcoolicilor Anonimi din țară s-a dublat de la 10 apeluri pe zi la aproximativ 20.

Potrivit unui studiu recent al Centrului german pentru probleme de dependență (DHS), trei milioane de germani cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au avut o problemă cu alcoolul în 2018.

Femeile consumă mai mult decât bărbații

La fel ca în Marea Britanie, pandemia a agravat mult problema alcoolului în Italia.

Numărul de consumatori de alcool cu risc ridicat în Italia a crescut cu 24%, conform datelor publicate de Institutul Italian de Sănătate (ISS) în 2020.

Pentru prima dată, adolescentele cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani i-au depășit pe băieți în categoria consumului de alcool cu risc ridicat, ajungând la 30,5%, în timp ce pentru băieții de aceeași vârstă a fost de 28,4%.

Movendi International, una dintre cele mai mari mișcări independente la nivel mondial pentru prevenirea consumului de alcool, a afirmat că dereglementarea normelor italiene în materie de politici privind alcoolul, în special în ceea ce privește vânzarea cu amănuntul online și livrarea la domiciliu, a influențat această tendință.

Potrivit ISS, vânzările de alcool pe piața online și în livrările la domiciliu au crescut între 181% și 250% în această țară în timpul pandemiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE