Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Singurul elev de la sat din județul Iași care a obținut media zece la Evaluarea Națională. Cum a reușit performanța

Unul din trei copii din satele românești n-a reușit să obțină o medie de peste cinci la Evaluarea Națională, în condițiile în care în mediul urban raportul este de unu din zece. În același timp, elevii din orașe au luat de zece ori mai multe medii de 10 față de copiii din mediul rural.

La Iași, dintre cei 16 elevi care au obținut media maximă la Evaluarea Națională unul singur este de la sat. Nota maximă i-a oferit șansa să învețe la liceul mult dorit. Sprijinul familiei, dar și al profesorilor contează foarte mult, o spune chiar mama băiatului de 10.

A trecut vacanța, iar Vasile se pregătește acum de patru ani intenși de liceu. Multă matematică și informatică, așa cum și-a dorit. Media 10 la evaluarea națională, dar și media generală din gimnaziu i-au oferit biletul direct la liceul visat, Liceul de Informatică din Iași. Primul a fost pe lista admișilor, spune cu mândrie mama. Faptul că a fost premiat pentru rezultatele sale, i-a dat un imbold băiatului.

Vasile a plătit din bursă meditațiile

“Vasile a fost premiat și de Primăria Iași pentru evaluarea sa de zece, și de primăria Voinești cu un premiu chiar foarte consistent. Ne-a surprins primăria Voinești și a contat pentru el foarte mult, să știți. Adică nu s-a gândit să învețe pentru premiu sau pentru, dar cumva, și premiile astea aduc o satisfacție”, spune mama lui Vasile, Amăriuței Mihaela, mama copilului.

Vasile este singurul elev de la sat din județul Iași care a obținut media zece la Evaluarea Națională. Pentru a ajunge aici, însă, a fost nevoie de multă disciplină, seriozitate și dorința de a reuși.

“Mi-am făcut temele mereu, tot ce mi-au zis profesorii. Nu am sărit nimic din ce mi-au spus profesorii să fac”, a spus Vasile, elevul de zece.

La limba română, în al doilea semestru, a simțit că are nevoie de un ajutor, așa că a vorbit cu părinții să facă pregătire. Pentru că situația financiară de atunci nu era una bună, a plătit din bursa sa de merit orele.

“A cerut, la un moment dat, pregătire la română. Eu tot am insistat că e pregătit și nu ar trebuit. Eram și într-o perioadă financiară mai proastă, pentru că soțul meu a stat cinci luni acasă și nu a muncit în afară. Dar a insistat «că plătesc eu din alocația mea, că plătesc eu din bursa mea de merit», a mai precizat mama lui Vasile.

Munca în echipă – elev, profesor și părinte

“Mulțumim profesorilor de aici că s-au implicat. Are o profesoară de matematică care venea și făcea pregătire de la 7 la 8 dimineața cu toată clasa, nu numai cu copilul meu. Și cred că se datorează în primul rând profesorilor care s-au implicat”, a mai completat mama băiatului.

“Este vorba de multă muncă la mijloc, seriozitate, implicare atât din partea noastră, mai ales din partea elevilor, dar să nu uităm pe părinți, care ne-au sprijinit din umbră”, a spus Georgiana Bălișteanu, profesorul de limba și literatura română al băiatului.

Vasile a reușit să facă performanță în comunitate. Nimeni până la el nu a obținut media zece la evaluarea națională la școala din comuna Voinești. La nivelul județului Iași, 84,5 la sută dintre cei peste 6.500 de candidați au obținut medii mai mare sau egale cu cinci, promovabilitate mai are decât media națională.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE