Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aida Mitroi, tânăra care a câștigat medalia de aur la Olimpiada de matematică de la Sarajevo

Recentele rezultate ale elevilor de liceu de la noi din țară, la olimpiadele internaționale, nu sunt deloc întâmplătoare. Din urmă vin alte generații de elevi geniali. Un exemplu în acest sens este Aida Mitroi. Timișoreanca de doar 15 ani a fost medaliată cu aur la Olimpiada Balcanică de matematică din această vară.

Aida Mitroi: „A fost foarte frumos, mă bucur mult c-am avut ocazia să-i cunosc și pe ceilalți participanți, din celelalte țări. M-am bucurat foarte mult, atât pentru rezultatul meu individual, pentru punctajul maxim, cât și pentru rezultatul echipei, locul 1 pe țări.”

O fată relativ timidă, dar foarte calculată. Acesta este, pe scurt, portretul Aidei Mitroi. Pasionată de cifre, adolescenta, care a absolvit cursurile Școlii Gimnaziale „Take Ionescu” din Timișoara, a cucerit medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, de la Sarajevo.

Rodica Luminița Marinescu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 16 Timișoara: „Aida a muncit enorm, noi am susținut-o. Alături de muncă, cred că este și pasiune pentru matematică, pe care, probabil, a descoperit-o în cei 9 ani de școală pe care i-a petrecut aici, la noi.”

Implicarea statului român în dezvoltarea olimpicilor

Geanina Mitroi, mama elevei: „Ar fi important dacă statul român, într-adevăr, s-ar implica un pic mai mult și ar crea anumite centre de excelență sau ceva de genul acesta, în care toți copiii să poată accesa informația la un nivel un pic mai înalt decât se face clasă.”

Până când statul va face mai mult pentru acești tineri, Aida știe sigur ce are de făcut.

Aida Mitroi: „Îmi propun să particip la cât mai multe olimpiade internaționale, să continui pe acest drum, cu matematica. Pe viitor încă nu știu la ce universitate vreau să studiez. Mă gândesc că-n străinătate, dar încă nu știu unde.”

Până atunci, urmează liceul. Din toamnă, timișoreanca se va muta în Capitală, unde va studia la Liceul Teoretic Internațional de Informatică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE