Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele mari, sufocate de cheltuieli. Bugetele spitalelor sunt depășite

Spitalele din România sunt sufocate de creșterile de prețuri ale energiei. Managerii se plâng că nu vor mai avea bani sa achite facturile, iar soluții pentru funcționarea normală în perioada de iarnă nu există.

Coaliția promite că va gândi un sistem de compensare a cheltuielilor cu utilitățile, plăți suplimentare similare celor cu salariile din sistemul medical.

Risipă de energie

În plină criză a energiei, medicii vorbesc despre o risipă care se întoarce împotriva spitalelor. Alimentarea cu agent termic se face chiar și când nu mai este nevoie, iar consumul de electricitate nu este eficient. Această atitudine nu s-a schimbat, dar facturile au crescut estimativ cu 50% în ultlimele luni.

Remus Mihalcea, medic la Spitalul Colentina: „În spitalele de Stat, avem parte de o risipă foarte mare în ceea ce privește energia electrică și încălzire. Infrastructura medicală nu este nici pe departe pusă la punct din punct de vedere energetic.”

Emilian Imbri, fost manager la spitalul Victor Babeș din Capitală, spune că spitalele mari se vor confrunta cu probleme financiare. Mai ales că doar salariile depășesc de multe ori bugetul.

Emilian Imbri, expert în managementul spitalelor: „Foarte multe spitale, în special cele mari, vor suferi un șoc. În sensul că nu vor mai putea să plătească tot ce au de plătit.”

Bugetele sunt subdimensionate

Bugetele pentru spitalele finanțate prin Ministerul Sănătății sunt subdimensionate. În prag de iarnă, există riscul este ca furnizorii să rupă contractele, dacă unitățile medicale vor acumula restanțe mari. Coaliția de guvernare caută soluții pentru ca spitalele să nu rămână fără curent.

Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD: „Spitalele, indiferent dacă sunt de stat sau private vor beneficia de o subvenție, o plafonare în acest moment.”

Nici infrastructura și fluxul digital nu au mai fost actualizate. Costurile nu pot fi standardizate, nici măcar la peste 20 de ani de funcționare a Casei Naționale de Sănătate.

Emilian Imbri, expert în managementul spitalelor: „Actul medical costă în funcție de cât costă curentul și de câți salariați are spitalul.”

Concret, cheltuiala tot mai mare cu utilitățile se suprapune cu cea de personal. Managerii spun că bugetul de salarii este de multe ori dublul banilor primiți prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE