Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele viitorului, în România. Cum arată unitățile medicale, renovate din donații

Spitalele viitorului se construiesc și în România. Deocamdată, pe bani privați. Secția de Hematologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni a fost renovată cu ajutorul donațiilor.

Iar la spitalul Marie Curie din Capitală este o altă poveste extraordinară de solidaritate.

Instalații noi, băi moderne în fiecare salon, și televizoare de ultimă performanță. Așa arată etajul 7 al Institutului Clinic Fundeni din București.

„Toate finisajele sunt corespunzătoare pentru conditiile și necesitățile de securitate microbiologica pe care le necesita acesti copii. Exista de asemenea dotari medicale, rampe care asigura oxigenul, asigura posibilitatea de a administra perfuziile, paturile sunt noi.”, a declarat doctorul Anca Coliță, pentru Euronews România.

În România, în fiecare an sunt diagnosticați peste 100 de copii cu afectiuni hemato-oncologice maligne, iar 50% dintre aceștia vin la Institutul Fundeni. Pentru renovarea secției, s-au strâns 100.000 de euro din donații.

„Am o deviză. Cred că ești dator să faci bine direct proporțional cu binele din viața ta. Și dacă mie mi-e bine, pot și am timp, nu înțeleg de ce n-aș face-o.”, a spus Codin Maticiuc.

Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer Marie Curie din Capitală este pe ultima sută de metri, deschiderea fiind pregătită pentru sfârșitul anului.

Câți bani au fost investiți până acum în spital

Construcția a început în 2018. Până acum au fost investiți 26 de milioane de euro, dintre care 12 milioane doar din sms-urile trimise de susținătorii Dăruiește Viață. Cu un cinematograf, o sală radio, locuri de joacă pentru copii și aparate de radioterapie speciale, spitalul este adus parcă din viitor. Ideea a început din dorința de a renova spitalul, însă proiectul s-a dovedit măreț.

„Structura, infrastructura, asa cum e gandit spitalul, e un proiect cu bani foarte multi si cu un rezultat extrem de nesatisfacator. Ne-am zis okay si ce-ar trebui sa facem? Si arhitecta a zis: Trebuie sa construim ceva de la zero.”, a adăugat Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele spitalului, spun că e important să le asigure celor mici un mediu de care să nu se simtă speriați.

Sistemul de ventilație al spitalului este unul complex, deși ar trebui să fie standardul în fiecare spital. Presiunea, temperatura și umiditatea pot să fie controlate în fiecare cameră. Iar în camerele de izolare există un geam spre locul de joacă. Copiii care vor, pot să comunice cu cei de afară printr-un interfon, iar în sălile pentru tratament, până și părinții vor avea paturile lor, pentru a fi alături de copii. În România, în ultimii 32 de ani, au fost construite doar patru spitale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE