Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden: Dacă cineva crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu o va face

Președintele american Joe Biden și-a încheiat ultimul discurs despre Starea Națiunii. Democrația este amenințată, atât în țară, cât și în străinătate, a spus președintele american, atacându-l în mai multe rânduri pe contracandidatul său republican, Donald Trump.

Totodată, Biden a anunțat crearea unui port militar american temporar în Marea Mediterană, pentru a trimite ajutor umanitar în Gaza. Cât despre războiul din Ucraina, președintele a insistat asupra sprijinului militar american de care Kievul are nevoie urgent.

La începutul discursului, președintele american a amintit de perioada când Al Doilea Război Mondial făcea ravagii în Europa, iar rolul președintelui Roosevelt atunci era să le reamintească membrilor Congresului care e realitatea și să-i avertizeze pe americani că democrația și libertatea sunt în pericol.

Joe Biden, președintele SUA: ”Și da, scopul nostru din această seară este de a trezi Congresul și de a atenționa poporul american că nici acesta nu este un moment obișnuit.

Putin în Rusia este în plină ofensivă, invadând Ucraina și semănând haos în toată Europa și nu numai. Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu o va face”.

Președintele american a susținut că Ucraina poate să-l învingă pe Putin, dacă va primi ajutorul militar din partea Statelor Unite. De asemenea, Joe Biden a lansat un atac la adresa predecesorului său, Donald Trump, pentru că a propagat idei antidemocratice în SUA.

Joe Biden, președintele SUA: ”Vă cer tuturor, indiferent din ce partid faceți parte, să vă uniți și să apărați democrația. Amintiți-vă de jurământul pe care l-ați depus pentru a ne apăra pe toți. Amenințări, externe și interne. Respect. Respectați alegerile libere și corecte, restabiliți încrederea în instituțiile noastre și clarificați faptul că violența politică nu are absolut niciun loc, niciun loc în America. Niciun loc”

Unul din momentele inedite ale discursului a fost primirea oficială a premierului Suediei. Președintele Biden și prima doamnă Jill Biden l-au felicitat pe premierul Ulf Kristersson pentru că țara sa a devenit cea mai nouă membră NATO.

Joe Biden, președintele SUA: ”Domnule prim-ministru, bine ați venit în NATO, cea mai puternică alianță militară pe care a văzut-o vreodată lumea. Spun acest lucru Congresului, trebuie să îi ținem piept lui Putin. Trimiteți-mi un proiect de lege bipartizan privind securitatea națională. Istoria ne privește la propriu. Istoria ne privește”.

Pe plan intern, președintele și-a prezentat realizările în domeniul infrastructurii, al producției și a făcut presiuni asupra Congresului pentru a aproba un ajutor mai mare pentru Ucraina. De asemenea, a cerut Congresului să aprobe norme mai stricte privind migrația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE