Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial: Suedia a devenit al 32-lea membru al NATO. Premierul suedez: ”Este o zi cu adevărat istorică”

Suedia a devenit oficial al 32-lea membru al NATO după ce și-a încheiat procesul de aderare la Washington. Predarea documentelor a avut loc la o ceremonie la doi ani după ce Suedia a solicitat să se alăture alianței militare în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, potrivit BBC.

Suedezii şi-au reconsiderat neutralitatea tradiţională după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, dar procesul de aderare la alianţă a fost tergiversat mai întâi de Turcia, apoi şi de Ungaria.

"Celor care aşteaptă li se întâmplă lucruri bune", a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după ce a primit documentele de la Kristersson. El a apreciat că "totul s-a schimbat" după invazia rusă în Ucraina şi a menţionat evoluţia masivă consemnată de sondajele de opinie în rândul suedezilor, care - a spus el - "şi-au dat seama de ceva foarte profund: că dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin vrea să încerce să îşi şteargă un vecin de pe hartă, s-ar putea să nu se oprească acolo".

"Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Suedia este acum membră a NATO. Vom apăra libertatea alături de ţările cele mai apropiate de noi atât geografic, cât şi cultural şi prin valori", a spus Kristersson.

Suedia a început procesul de aderare la NATO în 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe platforma de socializare X că Suedia aduce cu ea „forțe armate capabile și o industrie de apărare de primă clasă” și că alianța a devenit ”mai puternică și mai sigură”.

Suedia a solicitat să se alăture alianței de apărare după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 - dar cererea sa a fost blocată de doi membri.

Turcia și-a refuzat inițial aprobarea la rând cu privire la ceea ce a numit sprijinul Suediei pentru separatiștii kurzi. În cele din urmă, și-a ridicat vetoul în ianuarie a acestui an.

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a opus de mai multe ori aderării Suediei la NATO, până săptămâna trecută, când parlamentul ungar a votat în cele din urmă pentru ratificarea cererii.

Antony Blinken a amintit de politica de neutralitate a Suediei de 200 de ani, care a durat până când Rusia a invadat Ucraina, spunând că extinderea NATO nu a fost „preordonată” sau „previzibilă”.

”Suntem umili, dar suntem și mândri. Ne vom ridica la înălțimea tuturor așteptărilor. Împărțim sarcinile, responsabilitățile și riscurile cu alți aliați”, a declarat Ulf Kristersson, primul ministru al Suediei

El a adăugat că situația de securitate din regiune nu a fost atât de gravă de la al Doilea Război Mondial și a adăugat că Suedia se alătură NATO atât pentru a asigura, cât și pentru a obține securitate.

Finlanda a aderat oficial în aprilie anul trecut, dublând lungimea graniței alianței cu Rusia.

Luni, la sediul NATO din Bruxelles va avea loc o ceremonie de ridicare a drapelului pentru a marca aderarea Suediei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE