Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia poate continua războiul din Ucraina cel puțin doi ani. Dezvăluirile serviciilor de informații din Lituania

Prețul ridicat al petrolului, ocolirea sancțiunilor și investițiile publice alimentează Rusia cu suficiente resurse pentru a continua luptele în Ucraina în următorii doi ani, cel puțin, arată un raport făcut public joi de serviciile lituaniene de informații, citat de agenția Reuters.

Rusia și-a reformat și consolidat armata decimată din cauza luptelor purtate în Ucraina anul trecut și este pe cale să își extindă capacitățile militare de-a lungul graniței sale cu state membre NATO, inclusiv cu Finlanda, care a aderat la alianță în 2023, au semnalat agențiile responsabile cu evaluarea anuală a amenințărilor cu care se confruntă Lituania.

”Moscova este capabilă să evalueze lecțiile învățate și să își îmbunătățească eficiența de luptă”, se arată în raportul realizat de Departamentul de contrainformații al Securității de Stat și de Serviciul de Informații și Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

De cealaltă parte, Ministrul rus al Apărării a anunțat marți că și-a consolidat efectivele militare în nordul și vestul țării, invocând suplimentarea de forțe NATO la granițele sale.

Lituania, care se învecinează atât cu Rusia, cât și Belarus, a făcut parte din Uniunea Sovietică, însă, în prezent, este stat membru al NATO și al Uniunii Europene.

Mai mult, autorii raportului susțin că serviciile secrete ale Rusiei fac demersuri pentru a fi evitate sancțiunile aplicate industriei de apărare a țării, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Rusia este aprovizionată cu arme și muniție doar de Iran și Coreea de Nord, în timp ce China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri. În plus, yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacțiile internaționale ale Rusiei, au precizat serviciile lituaniene de informații.

Potrivit raportului, Rusia a trimis focoase nucleare în Belarus în 2023 și de atunci a construit în mod constant infrastructura pentru utilizarea lor.

Totodată, agențiile de informații rusești și belaruse și-au intensificat eforturile de recrutare a lituanienilor care traversează granița. Lituania a reținut mai mulți cetățeni ai săi în 2023, pe care i-a acuzat că au furnizat date pentru serviciile de informații belaruse contra unor sume de bani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE