Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele cuvinte ale Simonei Halep la întoarcerea în România, după decizia TAS. Când revine pe teren și ce se întâmplă cu locul în clasament

Suspendarea Simonei Halep s-a încheiat după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redus pedeapsa pentru dopaj, de la 4 ani la 9 luni. De altfel, pe 21 februarie, chiar ea a anunțat că "s-a terminat coșmarul", după un an și jumătate. La acea vreme, ea nu știa decizia TAS, însă era ferm convinsă că urma să fie una bună.

Între timp, la două zile după aflarea verdictului, Simona Halep spune că așteaptă cu nerăbdare să joace tenis din nou, iar prima ocazie ar putea fi turneul de la Miami, competiție de 1.000 de puncte WTA.

Simona Halep ar urma să revină în circuit pe 17 martie, la Miami

Simona Halep: "Adevărul a ieșit la suprafață. În sinea mea, în interiorul meu, mereu am știut că nu am luat nicio substanță interzisă și nici nu am avut această intenție. Mă bucur că s-a judecat corect și mă bucur că pot să joc tenis. Așa îmi doresc (n.r.: să joace la WTA Miami), dar acum doar ce am ajuns și, două-trei zile, am nevoie să mă pregătesc mental. A fost o pregătire bună, dar având în vedere că nu am jucat un an și 7 luni, o să fie un pic dificil să reîncep, dar am tot timpul din lume și o să o iau pas cu pas. Totul este o opțiune. Voi face tot ce pot ca să joc la Olimpiadă, asta e sigur."

Simona Halep (32 de ani) a primit un wild card pentru a juca la turneul WTA de la Miami, care începe pe 17 martie.

"Eu, în calitate de director al turneului Miami Open 2024, o invit în mod oficial pe jucătoarea menționată (n.r.: Simona Halep) și pe echipa ei la competiția noastră", a fost declarația lui James Blake.

  • Cea mai bună performanță a Simonei Halep la turneul de la Miami a fost faza semifinalelor, acolo unde a ajuns de două ori.

Printre jucătoarele care au primit invitații la Miami se numără Emma Răducanu, Venus Williams și Caroline Wozniacki (retrasă în septembrie 2022 și revenită recent), după cum anunță site-ul oficial al competiției.

Simona Halep, fără puncte în clasamentul WTA, în acest moment

Ca urmare a izbucnirii cazului de dopaj, Simona Halep a renunțat la colaborarea cu Patrick Mouratoglou, iar acum nu are antrenor. De altfel, Mouratoglou și-a asumat vina pentru produsul contaminat cu Roxadustat pe care l-a consumat Simona. În acest moment, fostul lider mondial al tenisului feminin se află în căutare de antrenor.

Simona Halep: "În momentul acesta nu am o echipă, dar am câteva zile să formez o echipă așa cum vreau eu. Dar nu o sa fie ușor, o iau pas cu pas și văd cât de bine o să iasă lucrurile. E un nou început, e de la zero. Nu am niciun punct în clasament, ceea ce e foarte trist. Așa cum știm, decizia a fost până în iulie anul trecut, o să văd ce pot să fac să recuperez clasamentul, dacă se va putea."

Scoasă din clasamentul WTA, Simona Halep mai are acum o dilemă din acest punct de vedere. Ea a fost informată pe 7 octombrie 2022 că a fost testată pozitiv la Roxadustat, la turneul US Open, de la finele lunii august.

Conform deciziei finale TAS, suspendarea sa de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, numai că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate. Astfel, ea nu și-a putut apăra punctele în turnee.

Dar din momentul testării sale până în momentul în care a fost anunțată că fusese găsită dopată (7 octombrie 2022), ea mai acumulase niște puncte WTA, inclusiv 900 de puncte la un turnel de categorie 1.000.

Conform calculelor, fără a fi stabilit încă nimic oficial, Halep ar urma să fie repusă în clasament undeva între locurile 50 și 60 WTA, dacă avem în vedere data la care ar fi trebuit să îi expire cele 9 luni de suspendare, adică în iulie 2023. În octombrie 2022, atunci când a fost anunțată că e depistată pozitiv și că e suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE