Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep a dat în judecată firma canadiană producătoare de suplimente și cere daune de 10 milioane de dolari

Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul nutritiv care, în opinia ei, a dus la aplicarea interdicției de patru ani pentru dopaj.

Sportiva cere daune de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care operează sub numele de Schinoussa Superfoods, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022 pentru Roxadustat, un medicament folosit adesea de persoanele cu anemie.

Roxadustat se află pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidoping, deschide o nouă filă, deoarece poate crește hemoglobina și producția de celule roșii din sânge, sporind rezistența.

Halep a declarat că a folosit suplimente de Schinoussa în timpul turneului de la Flushing Meadows din 2022 și că Keto MCT pe care l-a luat a fost contaminat cu Roxadustat, care nu a fost dezvăluit pe etichetă.

Ce spunea avocatul Simonei Halep, în 2023

Avocatul Simonei Halep a anunțat încă din septembrie că sportiva dă în judecată firma. Bogdan Stoica spune că este vorba despre un proces civil, care nu va influența verdictul TAS din scandalul de dopaj.

"Am dat în judecată compania canadiană cu mai bine de o lună și jumătate în urmă. Procesul nu poate să fie decât unul de despăgubire, el nu va avea decât o influență civilă, nu poate să aibă niciun un fel de influență în dosarul sportiv.

Este adevărat. Nu a completat. Trebuie să înțelegeți că, de-a lungul timpului, Simona a făcut peste 200 de teste. În general, în aceste formulare nu treci ce mănânci, treci de obicei lucrurile care au un caracter medical, care se dau cu prescripție sau lucrurile de genul acesta. Pur și simplu a uitat, asta a fost explicația, mai ales în condițiile în care venirea acestor suplimente și debutul administrării lor a fost cu o zi înainte de aceste teste.

Trebuie să înțelegem că faptul că nu a menționat pe acel formular aceste suplimente nu are niciun fel de semnificație juridică, nici măcar experții ITIA nu au contestat vreo clipă că suplimentele au ajuns la New York, la hotelul în care stătea Simona Halep. Lucrurile acestea sunt acceptate, a fost o simplă scăpare."

Cazul Simonei Halep, similiat cu Lucian Bute

În 2016, fostul campion mondial Lucian Bute a fost depistat pozitiv și suspendat provizoriu, însă avocații săi au reușit să dovedească faptul că suplimentele folosite erau contaminate cu ostarină.

Sportibul a negat acuzațiile și a susținut că probele pozitive au venit ca urmare a consumului unui supliment contaminat produs într-un laborator din California, potrivit GSP.

Analizele au demonstrat că boxerul avea dreptate și a ispășit o suspendare de doar 6 luni și a plătit o amendă de 50.000 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE