Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OFICIAL: Verdict TAS - 9 luni, în loc de 4 ani pentru Simona Halep! Proba de sânge, anulată

TAS a redus pedeapsa Simonei Halep: 9 luni, în loc de 4 ani. Informația, confirmată inițial de echipa sportive și de avocatul ei, a fost anunțată și de TAS. Decizia Tribunalului de la Lausanne este una definitivă.

Suspendarea de 9 luni a Simonei Halep a expirat pe 6 iulie 2023.

Verdictul TAS în cazul Simonei Halep: ”Încălcările regulilor antidpoing nu au fost intenționate”

”Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA și se respinge apelul declarat de Simona Halep este admis parțial (cererea sa de a anteda începutul suspendării la 29 august 2022 este respinsă).

După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că dna Halep a stabilit, în urma balanței probabilităților, că Roxadustat a pătruns în corpul ei prin consumul unuisupliment contaminat pe care l-a folosit în zilele cu puțin timp înainte de 29 august 2022 și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în eșantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul CAS a stabilit că doamna Halep a stabilit, de asemenea, conform balanței probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate.

Deși Comisia TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, deoarece nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că nu a avut nicio responsabilitate semnificativă sau neglijență semnificativă.”

Simona Halep, audiată în februarie la TAS

Simona Halep și-a jucat ultima carte la TAS, unde a fost audiată în perioada 7-9 februarie, în încercarea de a obține o micșorare a perioadei de suspendare dictată inițial de ITIA.

La Lausanne au fost audiați și Patrick Mouratoglou și echipa sa - formată din fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia. Aceștia și-ar fi asumat răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen.

Cazul Simonei Halep este complex. De aceea, TAS a programat trei zile de audieri. Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Avocații Simonei Halep au susținut că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile.

La audierile de la TAS, Simona Halep a apelat și la ajutorul unui expert francez, Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie si biologie.

De ce a decis ITIA suspendarea Simonei Halep

ITIA a anunțat, în iulie 2023, că Simona Halep a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv la un control anti-doping. Sportiva a fost testată pozitiv pentru Roxadustat.

ITIA a precizat, atunci: "Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat martori și experți științifici, în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei, în cadrul procedurilor.  La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping, în temeiul articolului 2 din TADP: prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022, la US Open".

ITIA a specificat fermcă, potrivit reglementărilor anti-doping din tenis, este responsabilitatea integrală a sportivului să se asigure că nu ingerează substanțe interzise.

Simona Halep a susținut că a luat un supliment contaminat. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Mouratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen de unde a rezultat contaminarea cu Roxadustat.

Cu toate acestea, concluziile ITIA mai iau, însă, în calcul, două alte aspecte esențiale: o diferență de concentrație între ceea ar fi reprezentat contaminarea suplimentului cu substanța interzisă și ceea ce i s-a găsit sportivei în organism, dar și nereguli la un test de sânge efectuat la aproape o lună de la US Open 2022.

Simona Halep, pentru Euronews: ”Este foarte clar că a fost o contaminare”

Într-un interviu acordat în luna decembrie pentru Euronews, Simona Halep a transmis că este ”curată”, din punctul de vedere al acuzațiilor de dopaj la adresa sa.

”Este foarte clar că a fost o contaminare. Cu trei zile înainte de rezultatul pozitiv la proba de urină, am avut rezultate negative la probele de sânge și urină. Așa că mi s-a spus la început că este o cantitate extrem de mică din această substanță interzisă, iar în acele trei zile nu aș fi putut să mă dopez. Nu a fost intenția mea și nu am avut niciodată intenția de a face ceva greșit sau ceva lipsit de respect față de acest sport, pentru că am respectat totul și mi-am dedicat viața tenisului. Am alte principii, așa că nu m-am gândit să trișez în tenis. Sunt două lucruri: contaminarea – cred că este un argument foarte puternic pentru mine –, iar al doilea, probele de sânge. Am făcut foarte multe analize și toate au fost negative. Așa că nu au găsit niciodată nimic în neregulă în sângele meu. Deci, cu aceste două chestiuni, sunt încrezătoare să merg și să contest decizia TAS.”, a spus Halep, cu aproape două luni înainte de audierile la TAS.

Ion Țiriac: Proba de sânge a Simonei Halep a fost alterată

Ion Țiriac, fost jucător de tenis, a susținut, în luna februarie, că proba de sânge a sportivei a fost alterată și că nu ari fi trebui admisă.

"Având în vedere că acum știm că proba de sânge a fost oarecum maltratată - să nu-i spun altfel - în România, luată la 5 și jumătate dimineața, trebuia să fie în trei ore la nu știu ce laborator, la minus trei grade, aia nu ar trebui să fie admisă niciunde. Luată și după atâta timp, după ce 'haide să mai descoperim o treabă'.

Să sperăm că TAS face o treabă mai bună ca la Sydney, unde a încercat să fie Solomon și i-a luat Andreei încă două medalii de aur. Să sperăm că acum le vine un pic mintea la cap", a spus Țiriac.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.

15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în urma controlului antidoping efectuat la US Open.

21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions de la Londra.

12 septembrie 2023 - ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

14 septembrie 2023 - ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea.

24 octombrie 2023 - Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

27 noiembrie 2023 - Simona Halep nu apare în agenda de audieri a TAS.

12 decembrie 2023 - Calendarul audierilor este actualizat: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024.

7-9 februarie 2024 - Simona Halep este audiată la TAS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE