Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a decis TAS să reducă suspendarea Simonei Halep: ”Încălcările regulilor antidoping nu au fost intenționate”

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a făcut publică decizia oficială în cazul Simonei Halep, iar suspendarea sportivei a fost redusă la doar 9 luni, în loc de patru ani. Sportiva poate reveni în circuitul profesionist de tenis având în vedere că perioada de suspendare a expirat pe 6 iulie 2023.

ITIA, care a dat decizia de suspendare de 4 ani va trebui să îi plătească Simonei Halep 20.000 de franci elvețieni, taxe de judecată.

De ce TAS a redus perioada de suspendare a Simonei Halep la 9 luni

TAS a decis, în legătură cu substanța Roxadustat găsită în organismul sportive, că ”încălcările regulilor antidoping nu au fost intenționate” și că Simona Halep ”nu a avut nicio responsabilitate semnificativă sau neglijență semnificativă.”

”După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că dna Halep a stabilit, în urma balanței probabilităților, că Roxadustat a pătruns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele cu puțin timp înainte de 29 august 2022 și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în eșantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul CAS a stabilit că doamna Halep a stabilit, de asemenea, conform balanței probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate.

Cu toate că juriul TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, deoarece ea nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că nu a avut nicio responsabilitate semnificativă vina sau neglijența semnificativă.”

Proba de sânge pe care s-a bazat ITIA, anulată

În ceea ce privește neregulile din pașaportul biologic, TAS a decis să anuleze proba de sânge pe care s-a bazat ITIA (din 22 septembrie 2022) și, în schimb, să ia în calcul o probă de sânge recoltată anterior (9 septembrie 2022) în contextul unei intervenții chirurgicale. A contat, explică TAS, faptul că sportiva a declarat public nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022.

”În ceea ce privește acuzația referitoare la ABP-ul (pașaportul biologic) doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili (în mod satisfăcător) că doamna Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. ITIA s-a bazat în principal pe o probă de sânge administrată de dna Halep la 22 septembrie 2022, ale cărei rezultate au demonstrat, potrivit acestuia, încălcarea regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2 din TADP.

Contrar raționamentului tribunalului de primă instanță, Comisia TAS a stabilit că, în aceste circumstanțe, era adecvat să se ia în considerare rezultatele unei probe de sânge private administrate de dna Halep la 9 septembrie 2022 în contextul unei intervenții chirurgicale care a avut loc la scurt timp după aceea. Aceste rezultate, precum și declarațiile publice ale dnei Halep potrivit cărora nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilității scenariilor de dopaj pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF. Având în vedere probele în ansamblu, Comisia TAS nu a fost convinsă în mod confortabil că a avut loc o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE