Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Prima reacție a Simonei Halep, după ce TAS i-a redus suspendarea: ”Sprijinul copleșitor din partea atâtor români m-a ajutat să îmi susțin cauza”

Simona Halep a reacționat după ce TAS a decis să îi reducă suspendarea la 9 luni, în locul celor 4 ani dictați de Tribunalul Independent.

"De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea.

Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit. Aș dori să le mulțumesc avocaților mei care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început; și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil. Abia aștept să mă întorc în circuit."

Totodată, Simona Halep a postat un mesaj și pe contul de Instagram în care mulțumește fanilor pentru susținerea lor.

”Ziua de astăzi marchează un moment crucial, deoarece tribunalul a dat verdictul, confirmându-mi poziția și aducând claritate la acest capitol:

(1) Printr-o decizie unanimă, tribunalul m-a exonerat de orice vină în ceea ce privește acuzațiile de dopaj cu sânge.

(2) De asemenea, s-a stabilit în unanimitate că incidentul nefericit al testului pozitiv cu roxadustat a provenit din contaminarea involuntară cu suplimente, ceea ce a dus la o sancțiune redusă de nouă luni.

(3) În plus, tribunalul a dispus ca ITIA să mă despăgubească cu 20.000 CHF

În mijlocul acestei călătorii dificile, credința mea nezdruncinată în integritatea adevărului și în principiile justiției a fost farul meu. În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzații descurajatoare și cu o opoziție formidabilă, spiritul meu a rămas optimist, ancorat în convingerea mea de nezdruncinat de a fi un atlet curat. Această încercare a fost o dovadă de rezistență, iar triumful adevărului este o răzbunare dulce-amăruie care, deși întârziată, este extrem de satisfăcătoare.

Îmi exprim recunoștința sinceră față de echipa mea juridică, a cărei credință neclintită și dedicare excepțională au fost esențiale în navigarea prin aceste vremuri turbulente. În egală măsură, sponsorii mei, fanii mei loiali și unii concurenți demni de laudă au fost pilonii mei de putere, oferindu-mi un sprijin și o solidaritate de neclintit.

Sprijinul copleșitor din partea atâtor români mi-a întărit, de asemenea, hotărârea, permițându-mi să susțin această cauză până la o concluzie corectă și onorabilă.

Privind înainte, sunt nerăbdătoare să întorc această pagină și să mă reîntorc în turneu cu o eneergie reînnoită și un spirit revigorat.

Cu dragoste și recunoștință, Simona”, este mesajul postat de sportivă pe contul de Instagram.

Suspendarea de 9 luni a Simonei Halep a expirat pe 6 iulie 2023, conform deciziei anunțare marți de TAS.

Verdictul TAS în cazul Simonei Halep: ”Încălcările regulilor antidpoing nu au fost intenționate”

”Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA și se respinge apelul declarat de Simona Halep este admis parțial (cererea sa de a anteda începutul suspendării la 29 august 2022 este respinsă).

După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că dna Halep a stabilit, în urma balanței probabilităților, că Roxadustat a pătruns în corpul ei prin consumul unuisupliment contaminat pe care l-a folosit în zilele cu puțin timp înainte de 29 august 2022 și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în eșantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul CAS a stabilit că doamna Halep a stabilit, de asemenea, conform balanței probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate.

Deși Comisia TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, deoarece nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că nu a avut nicio responsabilitate semnificativă sau neglijență semnificativă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE