Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Procurorul general de la Kiev: Ucraina investighează peste 123.000 de crime de război comise de ruși

Peste 123.000 de crime de război comise de ruși în Ucraina sunt investigate de procurorul general de la Kiev. Într-un inteviu pentru Euronews, Andrii Kostin spune că aceleași nenorociri descoperite în martie acum doi ani la Bucea au fost săvârșite și în alte părți ale Ucrainei.

Procurorul General al Ucrainei și echipa sa lucrează la documentarea și urmărirea penală a peste 123 de mii de crime de război comise după invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Până în prezent, 81 de ruși au fost condamnați.

Execuții sumare. Tortură. Viol. Copii răpiți

Ucrainenii vor ca într-o zi toți cei responsabili, în special Vladimir Putin, să plătească. După eliberarea orașului Bucea, la sfârșitul lunii martie 2022, Kievul a descoperit cât de brutal este războiul dus de Rusia. Execuții sumare. Tortură. Viol. Copii răpiți.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei: ”Ce am înțeles după ce a fost eliberată regiunea Harkov, în septembrie 2022, am văzut și toată lumea a văzut gropile comune din Izium, și același tip de crime comise în fiecare sat și oraș din regiunea Harkov eliberată. Când am făcut cercetări medico-legale, am înţeles că aceste crime de război au fost comise nu numai în martie 2022, atunci când au fost comise la Bucea, ci și în aprilie, mai, iunie, iulie.

Deci, rușii care au văzut și ei ce au făcut în Bucea, au comis același tip de crime și în alte zone ale Ucrainei ocupate. Am înțeles și avem dovezi că făcea parte din alte unități. Deci la Bucea nu a fost vorba de război - o unitate militară care a luat-o razna. Este vorba de o politică. Este vorba despre un model. Același lucru l-am văzut când am eliberat Hersonul, în noiembrie, același tip de crime. Numărul de camere de tortură identificate în Herson și în Harkov, numărul victimelor și al supraviețuitorilor violenței sexuale în iulie 2022, când am fost numit procuror general, aveam rapoarte privind 44 de cazuri de violență sexuală în timpul războiului. Acum investigăm 274”.

Până la 20.000 de copii au fost răpiți

Shona Murray, jurnalist Euronews: Voiam să vă întreb și despre copii: 19.000 până la 20.000 de copii au fost răpiţi.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei: ”Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini pentru noi ca țară. Unii dintre ei au fost răpiți din locuri dedicate copiilor. Unii dintre ei au fost separaţi de părinţi în tabere de refugiați. Unii dintre ei au fost luați pentru a fi trimiși în vacanțe false și nu s-au întors niciodată la familiile lor. Îi dau spre adopţie. Şi asta se întâmplă, ştiţi, este ca ştergerea întregului lor trecut, iar acest lucru este cel mai brutal”.

”Când și dacă Putin va fi disponibil, va fi urmărit penal și judecat de Curtea Penală Internațională”

Shona Murray, jurnalist Euronews: Credeți că îl veți vedea pe Putin la Haga?

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei: ”Cred că noi vom avea cazul pregătit. Și când va veni timpul, când și dacă Putin va fi disponibil, va fi urmărit penal și judecat de Curtea Penală Internațională, sau de un tribunal special”.

Shona Murray, jurnalist Euronews: Domnule procuror general, vă mulţumesc foarte mult că aţi fost alături de noi, la Euronews.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei: ”Mulțumesc”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE