Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Penală de la Haga a emis mandate de arestare pentru doi dintre comandanții lui Putin, care au comis ”crime de război”

Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru doi ofițeri de rang înalt din armata rusă. Ei sunt acuzați de crime de război, în special, de atacuri asupra infrastructurii civile din Ucraina.

Este vorba de generalul Serghei Kobîlaș, șeful Aviației cu rază lungă de acțiune, și de generalul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre.

Judecătorii au constatat că cei doi sunt responsabili pentru loviturile cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, în perioada octombrie 2022 - martie 2023.

Este pentru a doua oră când instanța internațională emite mandate de arestare în legătură cu războiul din Ucraina.

În martie 2023, Tribunalul de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin tot pentru crime de război.

Acesta a fost acuzat că este responsabil de deportarea copiilor din Ucraina. Rusia nu recunoaște autoritatea Curții Penale Internaționale.

Ce se arată în motivarea deciziei de la Haga

”Dl Serghei Ivanovici Kobylash, născut la 1 aprilie 1965, general-locotenent în cadrul Forțelor Armate Ruse, care, la momentul respectiv, era comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerospațiale, și dl Viktor Kinolaievici Sokolov, născut la 4 aprilie 1962, amiral în cadrul Marinei ruse, care, la momentul respectiv, era comandantul Flotei Mării Negre, sunt fiecare dintre ei presupus a fi responsabili de crima de război de a îndrepta atacuri împotriva unor obiective civile și de crima de război de a provoca vătămări accidentale excesive ale civililor sau de a deteriora obiective civile, precum și de crima împotriva umanității de acte inumane”, spune Curtea Penală Internațională.

Potrivit CPI, există motive rezonabile de a crede că cei doi poartă răspunderea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele aflate sub comanda lor împotriva infrastructurii electrice ucrainene cel puțin din 10 octombrie 2022 până cel puțin la 9 martie 2023.

„În acest interval de timp, a existat o presupusă campanie de lovituri împotriva a numeroase centrale și substații electrice, care au fost efectuate de forțele armate ruse în mai multe locații din Ucraina. Camera preliminară II a constatat că există motive rezonabile de a crede că presupusele lovituri au fost îndreptate împotriva unor obiecte civile, iar pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul relevant, prejudiciile și daunele civile accidentale preconizate ar fi fost în mod clar excesive față de avantajul militar anticipat”, spun judecătorii Curții de la Haga.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE