Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a înregistrat pierderi uriașe de la începutul războiului din Ucraina. Datele publicate de Ministerul britanic al Apărării

Peste 355.000 de militari ruși au fost uciși și răniți în războiul din Ucraina, susține Ministerul Apărării din Regatul Unit. Oficialii britanici susțin că pierderile reflectă angajamentul Moscovei față de "războiul de uzură", relatează Euronews.com.

Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului din Ucraina. În medie, Armata rusă a suferit pierderi în morţi şi răniţi de 983 de oameni pe zi, arată estimările făcute publice duminică de Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre evoluţiile de pe frontul în Ucraina.

În total, peste 355.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi răniţi până în prezent, arată autoritățile britanice.

”Această creştere a numărului mediu de victime reflectă aproape sigur pregătirea Rusiei pentru acţiunile de luptă în masă şi de un război de uzură. Deşi costisitoare în termeni de vieţi umane, această abordare a crescut presiunea asupra poziţiilor Ucrainei pe linia frontului”, arată raportul autorităților britanice.

Atât Ucraina, cât și Rusia păstrează secrete informațiile despre pierderile înregistrate pe front, din cauza efectelor pe care le pot avea asupra moralului armatei, asupra populației și a modului în care este perceput războiul în străinătate.

Între timp, fiecare parte poate supraestima numărul de morți și răniți ai inamicului.

Euronews nu a putut verifica în mod independent datele din Marea Britanie, unul dintre principalii aliați europeni ai Kievului.

În februarie, militarii ruși au capturat orașul ucrainean Adviivka, una dintre cele mai mari victorii anunțate de Moscova în ultimele luni. Ministerul rus al Apărării a precizat că trupele sale au avansat aproape nouă kilometri pe linia frontului și vor continua ofensiva după luptele urbane purtate în regiunea Donețk.

La 25 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptă de când Rusia a lansat invazia.

”Nu 300.000, nu 150.000, nu orice au mințit Putin și cei din cercul său mincinos. Dar, cu toate acestea, fiecare dintre aceste pierderi reprezintă un mare sacrificiu pentru noi", a declarat liderul de la Kiev.

Aceasta a fost prima oară când Ucraina a confirmat informații despre pierderilor sale, însă Volodimir Zelenski nu a dezvăluit date precise despre numărul militarilor uciși sau răniți.

Președintele ucrainean a punctat că nu va fi făcută publică o cifră exactă până când războiul nu se va încheia.

Rusia a furnizat puține cifre oficiale privind victimele. Cele mai recente date ale Ministerului Apărării, publicate în ianuarie 2023, indicau puțin peste 6.000 de morți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE