Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manevra Heimlich, predată în bisericile de la sate. După Sfânta Liturghie, credincioșii din Iași au învățat ce să facă în situații limită

Lecții de prim ajutor și măsuri de prevenire a unor situații de urgență, predate în biserici. În 60 de parohii din județul Iași, credincioșii prezenți la slujbă au aflat ce pot face în cazul unor situații limită. Profesori le-au fost pompierii și paramedicii de la ISU Iași.

Lecții de prim ajutor, predate la biserică

Biserica din satul Slobozia se află la 40 de kilometri de Iași. Mulți credincioșii care participă la slujbe ar putea să ofere și primul ajutor dacă i se face rău cuiva. După Sfânta Liturghie, zeci de oameni au învățat de la specialiști cum ar putea să salveze o persoană care s-a înecat cu mâncare și cum se fac manevre de resuscitare.

Cei mai mulți dintre localnici sunt conștienți că în zona rurală astfel de demonstrații ajung destul de rar.

Localnic: „A fost de folos pentru oamenii din sat. Sigur că da, că ei nu știu”.

Localnică: „E bun un așa ajutor. Dacă, de exemplu, te-ai rănit, cum îți acoperi să nu mai curgă sângele, cu un prosop. În rest, nu vine nimeni să ne arate, să ne explice, nu”.

Și, pentru că afară se încălzește, pompierii au amintit și de igienizarea terenurilor. Din totalul incendiilor produse în 2023 în județul Iași, 61% la sută, adică 560 de incendii, au izbucnit în gospodării.

George Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iași: „Activitatea aceasta de informare a populației referitor la acțiunile pe care le desfășoară fiecare în diferite situații de urgență și modul de protejare a populației, a adulților, în special a bătrânilor și copiilor, este primordială”.

pr. Marius Burghelea, parohul Bisericii Slobozia și Director Departament S.S.M./P.S.I-S.U al Arhiepiscopiei Iașilor: „Și oamenii din această parohie trebuie să cunoască, și nu doar de aici, măsurile minimale de aplicare a primului ajutor. La nivelul Arhiepiscopiei noastre au fost afiliate 58 de parohii în județul Iași. Avem și la nivelul județului Botoșani și Neamț în același context, cu reprezentanții ISU de acolo”.

Lecțiile fac parte din programul Săptămâna protecției civile care este organizată la nivel național în perioada 26 februarie-4 martie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE