Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Părintele care predă cursuri de prim ajutor, după ce și-a pierdut fiul. Vasile Vlașin: ”Copiii pot salva vieți, dacă au pregătirea necesară”

O elevă de 14 ani s-a înecat cu un jeleu în timp ce era la ore și este la spital, în comă. Incidentul a avut loc  la școala gimnazială din localitatea Geaca, județul Cluj. Până la sosirea ambulanței, copilei i s-au aplicat manevre de resuscitare. Un profesor i-ar fi aplicat fetei manevra Heimlich, dar fără succes. Ministrul Educației spune că noile Legi ale Educației vor introduce cursuri de prim ajutor în programa școlară.

Pentru a înțelege importanța de a ști să salvezi o persoană care are nevoie, Vasile Vlașin a vorbit la Euronews România despre drama sa, care l-a făcut să înființeze Asociația Părinți Salvatori și să predea cursuri de prim ajutor. Vasile este tatăl lui Luca, copilul din Baia Mare care a murit înecat cu mâncare în 2015. El a transformat drama personală în binele altora, a strâns suma necesară, 50.000 de euro, și a donat Spitalului din Baia Mare un aparat cu care Luca ar fi putut fi salvat.

1.372 de sesiuni de curs, 35.000 de participanți adulți și nenumărate vieți salvate

Vasile Vlașin: ”Din păcate, societatea se trezește doar la drame. Memoria colectivă este foarte scurtă, vor veni alte probleme, alte îngrijorări de zi cu zi și va trece și momentul acesta. Tot ceea ce s-a întâmplat în acești șapte ani și jumătate de când l-am pierdut pe Luca se poate cuantifica în cifre, dar eu nu pot să însumez asta ca și reușită, ca și rezultat. La noi a fost o situație mai aparte deoarece Luca ar fi putut fi salvat dacă în spital ar fi existat un aparat care să îi aspire căile respiratorii, noi am ajuns în trei minute la spital. După ce am stat 49 de zile cu Luca în comă, încercând cu disperare să găsim soluții peste tot în lume, ce am reușit atunci să înțeleg este că un creier care rămâne neoxigenat mai mult de cinci minute, în medie, e mort.”

Vasile Vlașin a susținut peste 1.000 de cursuri de prim ajutor, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Și copiii mici, care încă sunt la grădiniță, pot participa la aceste cursuri, pot înțelege ce au de făcut și chiar dacă într-o situație reală nu pot acțiuni, pot îndruma alți adulți să facă manevrele necesare pentru a salva o viață.

Vasile Vlașin: ”Și atunci am demarat un curs, în primul rând pentru persoane apropiate, pentru rude, pentru familie, nu știam unde se va ajunge. S-a ajuns acum la ediția cu numărul 1.372 de sesiuni de curs, susținute de mine, după ce am făcut pregătire și mi-am luat calificările necesare. În momentul de față sunt instructor al Consiliului European pentru Resuscitare. 1372 de sesiuni de curs pentru români din toată țara, dar și pentru români din diaspora, la care au participat aproximativ 35.000 de persoane adulte, dar am susținut și un număr mare de seminarii de prevenție pentru copii, la care au participat peste 80.000 de copii, inclusiv în școli și grădinițe.”

Copiii pot salva vieți, dacă au pregătirea necesară

Vasile Vlașin: ”Avem exemplul unui copil de șapte care, care neputând el să intervină, dar cunoscând manevrele care trebuie efectuate, i le-a spus mamei lui, iar aceasta a reușit să salveze viața unei fetițe din vecini care se înecase cu ceva. Un copil poate salva o viață.”

Vasile Vlașin a spus că în 2015, când a fost accidentul băiețelului său, în țară erau doar opt echipamente pentru dezobstrucție de căi respiratorii. Totuși, aceste echipamente sunt utile doar dacă se interveni imediat. El a adăugat că pentru toate victimele, salvarea stă martorii victimei, care au obligația morală de a interveni.

Vasile Vlașin: ”Pe parcursul anului 2022 am primit 67 de mesaje de la foști participanți la curs care au intervenit și au salvat o viață. Sunt doar oamenii care mi-au scris, probabil mulți dintre ei au și uitat numele meu sau numărul de telefon. Tot ceea ce am reușit să fac i se datorează lui Luca.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE