Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Preotul Calistrat Chifan, care a lovit o femeie în curtea mănăstirii, nu va mai sluji pe perioada anchetei

Un preot de la o mănăstire din Iași a fost filmat în timp ce lovește o femeie, chiar în curtea lăcașului de cult. Totul s-a întâmplat de față cu mai mulți enoriași. Preotul spune însă că a fost provocat. Între timp, polițistii au deschis o anchetă, iar preotul este cercetat și de superiori.

UPDATE: Pe durata cercetărilor, Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu va mai sluji, conform lui Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. De asemenea, în luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident.

Constantin Sturzu a adăugat că „o astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată”.

„Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate,” a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Știrea inițială: Scandalul ar fi pornit chiar din interiorul mănăstirii, apoi s-a mutat în curte. Femeia agresată și sora ei ar fi început să filmeze în lăcașul de cult și i-ar fi deranjat și pe ceilalți enoriași, susține preotul.

Părintele Calistrat Chifan: „ Eu m-am dus cu bune intenții: bă, feteleor, v-au spus să nu mai filmați, să vă vedeți de treaba. Noi nu discutam cu gunoaie. Și asa a scos telefonul cum îl aveti dumneavoastră și l-a pus în fața mea. Și cealalta mi-a pus piedică, sora ei și atunci m-am ridicat și i-am dat peste umar.”

Reporter: „Au făcut scandal și în biserica?”

Părintele Calistrat Chifan: „Ooo, dar se leagă de toată lumea.”

Reporter: „Credeți că ați avut un comportament demn de un părinte?”

Părintele Calistrat Chifan: „Da, bătaia este ruptă din Rai. Da, când esti obraznică și nu ai o limită, pentru că intenția mea nu a fost să o bat, intenția mea fost să o împing, să-i iau telefonul.”

Femeia agresată a depus plângere

Imediat dupa incident, femeia agresată și sora ei au alertat politia.

„Polițiștii din cadrul Secției 5 poliție urbană Iași au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că atât ea , cât și sora ei au fost agresate de un bărbat în timp ce se aflau în curtea unui lăcaș de cult de pe raza județului nostru. În cauză, polițiștii fac verificări pentru stabilirea cu exactitate a întregii situațiii de fapt, urmând a fi luate măsuri în consecință”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt IPJ Iași.

În urma agresiunii, femeia a suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conștiință, spune Diana Cimpoieșu, șef UPU Smurd.

„Pacienta de 34 de ani a fost diagnosticată cu prezența unor escoriații la niveul cotului și genunchiului și de asemnea cu un posibil traumatism toracic, la fel declarativ. Ambele au dorit oprirea investigațiilor sub semnătură. Au fost primite recomandări de tratament și evaluare la neurochirurgie în spitalul Prof. Nicolae Oblu, existând suspiciunea tarumatismului cranio-cerebral. La momentul prezentării erau stabile, conștiente, chiar agitate și destul de revendicative la nivel de discuție cu medicii și cu alți pacineti aflati acolo”, a declarat Diana Cimpoieșu.

Arhiepisopia Iașilor condamnă gestul preotului

Arhiepisopia Iașilor face verificări în acest caz și condamană gestul preotului. Preotul Calistrat Chifan este un personaj controversat.

„Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător. Total descalificant pentru oricine, cu atât mai mult pentru monah și cleric. Impartonabil!”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Foarte activ pe rețelele de socializare, părintele îi sfătuia pe enoriași la debutul pandemiei să facă gargară cu apă și sare, să folosească apoi agheasmă, țuică și albastru de metilen pentru a nu se infecta cu virusul SARS-CoV-2. Și tot el le-a cerut oamenilor să participe la slujba de Înviere din 2020, în ciuda restricțiilor.

Părintele Calistrat Chifan a fost cercetat de Mitopolia Iașului în anul 2000 pentru că ar fi călugărit mai mulți tineri fără a raporta acest lucru superiorilor. I s-a interzis atunci o perioadă să țină slujbe, apoi a fost mutat la Mănăstirea Vlădiceni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE