Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Bănescu: Visarion Alexa a recunoscut fapta. A fost suspendat de la slujire

Publicat de: Euronews

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, anunţă că preotul Visarion Alexa a recunoscut, în faţa unei comisii a Arhiepiscopiei Bucureştilor, fapta de care este acuzat, fiind suspendat de la slujire şi retras din funcţia de paroh, potrivit Agerpres.

"Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii", a declarat Bănescu, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, măsurile prompte luate de Arhiepiscopie, "singurele posibile şi statutare până la pronunţarea sentinţei de către instanţa judecătorească", sunt următoarele: suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârşirea celor sfinte, adică interdicţia de a oficia orice serviciu religios); retragerea funcţiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ); obligaţia de a informa constant, cu celeritate şi sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluţia cercetărilor judiciare cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat că, după pronunţarea sentinţei judecătoreşti, Arhiepiscopia Bucureştilor va comunica sancţiunile împotriva preotului Visarion Alexa, acestea urmând a fi "direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar".

"Odată cu pronunţarea sentinţei judecătoreşti de la sfârşitul perioadei de control judiciar, ţinând cont riguros de motivaţia sentinţei şi de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancţiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancţiuni direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar", a adăugat Bănescu.

El a subliniat că poziţia Bisericii este întotdeauna favorabilă celui vulnerabil.

"Poziţia Bisericii, poziţia creştină, este totdeauna, în mod natural şi subînţeles, favorabilă celui vulnerabil şi oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în acelaşi timp, şi spaţiul moralmente terapeutic de îndreptare şi vindecare prin pocăinţă sinceră a absolut oricui. Dumnezeu să-i întărească şi să-i mângâie sufleteşte pe toţi cei afectaţi de această situaţie adânc tulburătoare!", a mai spus Vasile Bănescu.

Preotul Visarion Alexa a fost reţinut şi ulterior plasat sub control judiciar, fiind acuzat de agresiune sexuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE