Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE ar putea avea un comisar pentru apărare. Poate chiar unul din România. Adina Vălean: „Ar fi un lucru prestigios”

Congresul Partidului Popular European (PPE), desfășurat la București pe 6-7 martie, reprezintă un prilej pentru deschiderea negocierilor în ceea ce privește poziția de comisar pentru apărare. Politicienii din România ar avea șanse la o astfel de funcție dacă ar fi susținuți de reprezentanții celorlalte state europene. Declarația a fost făcută de Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în direct la Euronews România.

UE ar putea avea un comisar pentru apărare

Toți liderii popularilor europeni vor fi la București, în această săptămână, la Congresul PPE, la care sunt așteptați peste trei mii de participanți. Printre ei se numără șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide din partea Popularilor Europeni, dar şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Congresul PPE este și o oportunitate pentru deschiderea negocierilor în ceea ce privește poziția de comisar pentru apărare. Politicienii din România ar avea șanse la o astfel de funcție dacă ar fi susținuți de reprezentanții celorlalte state europene.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Este adevărat faptul că apărarea europeană este un subiect de interes pe agendă pentru viitoarea președintă a Comisiei, doamna Ursula von der Leyen. (...) România, dacă să aibă un comisar în acest sens, foarte bine, ar fi foarte meritat. Și cred că faima unui astfel de nou portofoliu ar face foarte bine României, cu rezerva că aceasta trebuie și andosată printr-un proiect politic real, care să însemne fonduri pentru acest comisariat, putere administrativă (...).

Deci, ideile sunt foarte bune, și sper ca ele să-și găsească un sprijin în celelalte state membre europene, unu la mână, și doi, dacă România poate să acceadă la o astfel astfel de poziție, sigur ar fi un lucru foarte prestigios”, a declarat aceasta, la Euronews România.

Congresul Partidului Popular European se va desfăşura pe 6 şi 7 martie, la Romexpo. Bucureştiul a mai fost gazda unui astfel de congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012.

Ursula von der Leyen: „Dacă aș fi următorul președinte al Comisiei, aș instala un comisar pentru apărare”

Șefa Comisiei Europene declara, la jumătatea lunii februarie, ideea înființării funcției de comisar european al apărării în viitorul executiv de la Bruxelles.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Uniunea Europeană trebuie să-și întărească industria de apărare, fără nicio îndoială. Și, prin urmare, trebuie să fim mult mai buni în producția de apărare. Astfel, Comisia Europeană va prezenta în aproximativ trei săptămâni o strategie industrială de apărare. Deci, dacă aș fi următorul președinte al Comisiei, aș instala un comisar pentru apărare. Cred că este rezonabil. Și, ei bine, de unde vine el sau ea, acest lucru este transparent”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE