Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidul Popular European își alege astăzi conducerea pentru următorii trei ani. Europarlamentarul Manfred Weber, favorit la șefie

Partidul Popular European se reunește în Congres la Rotterdam marți și miercuri, unde își va alege liderul pentru următorii trei ani. Inițial, reuniunea formațiunii europene de centru-dreapta fusese programată pentru luna noiembrie a anului trecut, însă a fost amânată din cauza pandemiei.

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European, este favorit în preluarea președinției formațiunii de la Donald Tusk, fostul premier al Poloniei și fostul șef al Consiliului European. Weber este singurul candidat la șefia PPE. Între timp, Donald Tusk dorește să revină în politica poloneză, pentru a prelua conducerea formațiunii Platforma Civică, cu care își propune să câștige alegerile legislative din Polonia în 2023.

Potrivit Politico, Manfred Weber, șef al grupului PPE în Parlamentul European din 2014, și-a propus să candideze pentru șefia PPE, funcție mai accesibilă decât cea de președinte a Parlamentului European, pe care era puțin probabil să o obțină.

Tot Politico arată că eurodeputatul Esteban González Pons este favorit pentru a fi unul dintre vicepreședinții PPE, în timp ce Thanasis Bakolas, consilier principal al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, este preferat pentru a ocupa postul de secretar general al formațiunii.

Printre cei înscriși în cursa pentru cele zece funcții de vicepreședinți se mai numără și europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Alături de el, mai candidează europarlamentarul italian Antonio Tajani, fostul eurodeputat al Franței Franck Proust, eurodeputata Esther de Lange din Olanda, comisarul Mariya Gabriel din Bulgaria, comisarul austriac Johannes Hahn, eurodeputatul German David McAllister, politicianul finlandez Petteri Orpo și comisarul european Dubravka Šuica.

Pentru funcția de trezorier candidează europarlamentarul Paulo Range, din Portugalia, și europarlamentarul Tomas Zdechovsky, din Cehia.

PPE are nevoie de o schimbare

Cândva un colos în politica blocului comunitar. Partidul Popular European este astăzi doar o umbră a ceea ce a fost. Numărul liderilor PPE care dețin funcții relevante în UE a scăzut și niciuna dintre cele cinci mari economii ale UE nu este condusă în acest moment de un membru al PPE.

Cifra în scădere a membrilor PPE nu este singura problemă. Weber trebuie să coaguleze o formațiune tot mai divizată ideologic, unii dintre membri fiind nemulțumiți de direcția vădit înspre dreapta a unor partide membre din țările Europei de Est.
În orice caz, la Congres, liderii și membrii PPE, printre care comisari și foști premieri, nu vor împărți doar funcții, ci vor discuta și despre reconstrucția formațiunii.

La Congresul PPE urmează să participe, printre alții, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea este așteptată să sosească după Consiliul European de astăzi. Va mai participa și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, o apropiată a lui Manfred Weber, dar și comisarii Margaritis Schinas, Valdis Dombrovskis, Mairead McGuinness, Adina Vălean și Stella Kyriakides.

Sub umbrela PPE stau în prezent 81 de partide, din 43 de state, dintre care 3 formațiuni din România – Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE