Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Congresul PES: Nicolas Schmit, ales candidatul social democraților la şefia Comisiei Europene

Social democraţii europeni, reuniţi în congres, la Roma, l-au ales sâmbătă, cu o largă majoritate, pe comisarul european pentru muncă, luxemburghezul Nicolas Schmit, drept cap de listă al Partidul Socialiştilor Europeni (PES) pentru viitoarele alegeri europene şi candidat la conducerea Comisiei Europene după scrutin, transmite DPA.

Schmit a declarat în faţa delegaţilor la congres că apărarea valorilor europene şi lupta împotriva virajului spre dreapta în Europa reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale sale şi a spus că doreşte respect şi nu ură.

''Cel mai bun răspuns la extrema dreaptă este viziunea noastră şi proiectul nostru pentru Europa, astfel încât fiecare cetăţean şi fiecare copil să aibă o viaţă mai bună'', a spus el.

Politicianul a subliniat, de asemenea, importanţa unei politici europene de securitate şi apărare. ''Noi, ca europeni, trebuie să luăm problema în propriile mâini''.

Principala candidată social-democrată din Germania, Katarina Barley, l-a numit pe Schmit drept candidatul cel mai potrivit pentru social-democraţie. 'Este un diplomat cu pregătire şi absolut sigur pe sine pe scena internaţională'', a argumentat ea.

Cine este Nicolas Schmit

Nicolas Schmit este comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi drepturi sociale din 2019. Înainte de aceasta, el a fost ministru al muncii în guvernul luxemburghez timp de mai mulţi ani.

Schmit a studiat în Franţa, unde şi-a susţinut şi doctoratul în economie.

Pe lângă desemnarea candidatului principal, partidele au folosit congresul şi pentru a-şi lansa campania pentru alegerile europene şi pentru a-şi adopta programul electoral.

Comparativ cu alegerile europene din 2019, social-democraţii vor înregistra în acest an pierderi, nu câştiguri în sondaje, deoarece Partidul Popular European (PPE), de centru, este în frunte. În plus, partidele antieuropene şi de dreapta sunt în creştere în unele ţări, scrie agenţia germană de presă.

Postul de preşedinte al Comisiei Europene va trebui ocupat după alegerile europene şi, de regulă, este numit un candidat din grupul partidului european care obţine cele mai bune rezultate în alegeri.

Având în vedere că PPE are un avans clar, există mari şanse ca Ursula von der Leyen să poată rămâne preşedinte. Săptămâna viitoare, PPE o va desemna oficial drept candidatul său principal în cadrul unui congres la Bucureşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE