Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, la Congresul PES: Sunt cele mai importante alegeri europarlamentare de la înființarea UE. Ce spune despre candidatul comun la Primăria Capitalei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se află la Roma, acolo unde social democrații europeni își desemnează astăzi candidatul pentru șefia Comisei Europene. O echipă Euronews România a stat de vorbă cu premierul României.

„În primul rând, cred că sunt cele mai importante alegeri europarlamentare de la înființarea Uniunii Europene. După atâtea crize suprapuse - pandemie, criză energetică - suntem totuși într-o criză majoră după atacul total incorect al Federației Ruse asupra Ucrainei. Toate familiile democratice încep să aibă un discurs comun în ceea ce privește viitorul și direcția europeană. Au existat multe probleme economice la nivel european și e normal ca familiile să se strângă și să găsească cele mai bune soluții.

Familia social democrată europeană are un candidat unic, Nicolas Schmit, un iubitor de România și un om care a ajutat foarte mult România în negocierile de scoatere a acelui 9,4. El a fost și promotorul programului care a adus României aproape 3 miliarde de euro pentru stabilitatea forței de muncă pe perioada pandemiei și post-pandemie. Ne-am făcut un plan împreună cu ceilalți lideri în ceea ce privește viitorul european, viitoarele negocieri între familiile europene”, a spus Ciolacu.

România, în contextul războiului din Ucraina

Premierul a vorbit și despre rolul important pe care îl joacă România în conflictul din Ucraina.

„Este evident că de câțiva ani de zile, România a început să fie o voce foarte importantă. Chiar dacă ne aflăm la periferia Europei suntem poziționați geostrategic central în urma conflictului din Ucraina.

Noi avem cea mai lungă graniță cu Ucraina. E normal că suntem foarte influențați de conflictul de acolo, iar proprietatea noastră este securitatea zonei Mării Negre, pe Flancul Estic. Nu am venit întâmplător aici cu domnul Angel Tîlvăr. E adevărat că sunt două conflicte și cel mai facil ar fi ca acel conflict din Orientul Mijlociu să se închidă cât mai repede. Acest congres a fost diferit față de altele din trecut și sunt ferm că și la popularii europeni diferă congresul pentru că temerile sunt diferite. România va fi foarte bine reprezentată de această dată și în Comisia Europeană și în Parlamentul European.

România are un ajutor multidimensional pe care îl susținem cu costuri, până la urmă uneori și cu costuri electorale. Există totuși un război hibrid. Cel mai pronunțat război hibrid este în Republica Moldova. România va depăși acest moment. Ne menținem trendul bun de creștere economică și avem o stabilitate macro-economică. Ce e foarte important e că avem o stabilitate politică în România”, a spus Ciolacu.

Românii din străinătate

Premierul a vorbit și despre românii din străinătate, abordând tema dublei cetățenii pe care Spania s-ar pregăti să o ofere românilor.

„România are în acest moment acces mult mai mare la fondurile europene. Am și demonstrat că avem capacitatea administrativă de a atrage aceste fonduri. Suntem printre cele 7 state care am ajuns la cererea de plată numărul 3 depusă din PNRR. Repet, România este în direcția corectă. Avem o diaspora foarte numeroasă și era normal să vorbesc cu Pedro Sanchez, cu Olaf Scholz. Toți românii s-au integrat foarte bine și sunt, categoric, un plus al societății, dar mi-aș dori să se reîntoarcă în țară”.

Deja am finalizat negocierea în ceea ce privește textul. Mai mult ca sigur domnul Pedro Sanchez va veni în România în perioada următoare și o să semnăm acest acord. Am fi al doilea stat după Franța în care Spania acceptă dublă cetățenie. Avem aproape 1 milion în Spania”, a subliniat premierul.

Lupta electorală

În final, Ciolacu a vorbit și despre competiția electorală pentru Primăria Capitalei, respectiv posibilitatea unui candidat unic.

„Sunt ferm convins că în perioada următoare vom avea candidatul comun pe care îl vom prezenta. În acest moment doamna Firea este candidatul PSD. Este singura care s-a înscris în competiție în organizația din București și acum se măsoară compatibilitatea electoratelor de dreapta și de stânga. Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”, a spus Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE