Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euronews, cu ochii pe alegerile pentru șefia Comisiei Europene

Euronews Romania și Euronews World au asigurat acoperirea specială a congresului PES la Roma. Socialiștii sunt primii care și-au validat  candidatul  în competiția pentru șefia Comisiei Europene, în persoana actualului comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Peste câteva zile și Popularii Europeni o vor propune pentru un nou mandat, în cadrul congresulului care va avea loc la București, pe actuala președintă a Comisiei, Ursula von der Leyen.

Redactorul șef Euronews România, Andra Miron Diaconescu a discutat în Roma despre  congresul PES și despre viitorul Europei cu Meabh Macmahon, jurnalistă Euronews World, realizatoarea emisiunii Buxelles Je T'aime.

Andra Miron, redactor șef Euronews România: „Primii care au intrat în cursă cu un candidat care încearcă să o învingă în cursa electorală pe Ursula Von Der Leyen. Cea care la București, săptămâna viitoare, își va lansa de asemenea candidatura. Totodată, săptămâna viitoare, tot la București, va fi întreaga echipă Euronews să urmărească modul în care vor fi prezentate cele mai importante teme pentru Uniunea Europeană. Alături de mine este Meabh Macmahon, jurnalist Euronews World. Cum vedeți mesajele transmise de politicieni astăzi?”

Meabh Macmahon, jurnalist Euronews World: „În primul rând, este foarte important că ne aflăm aici. Acesta este un moment foarte important pentru Europa și este un moment foarte important pentru politicieni să se trezească și să se conecteze la realitate și să realizeze care este miza pentru Uniunea Europeană pe scena mondială. Timp de mulți ani, în Uniunea Europeană, în Europa, am privit spre interior. Nu suntem conștienți de lumea din jurul nostru și de faptul că suntem în competiție pe scena globală. Prin urmare, cred că este un adevărat apel la trezire pentru politicieni, care trebuie să se adapteze la program, să realizeze care este miza și, de asemenea, să se apropie de oameni, să fie aproape de oameni și să se asigure că aceștia votează la aceste alegeri extrem de importante care vor avea loc în mai puțin de 100 de zile. Așa că este foarte important faptul că Euronews este la Roma alături de Euronews România, că suntem aici în masă, în forță, pentru a acoperi aceste congrese.

Este important pentru noi să ajungem să cunoaștem politicienii, să le cunoaștem agenda, să le cunoaștem programul electoral, să înțelegem ce vor să facă pentru ca lumea să fie mai bună pentru noi, să ne asigurăm că putem avea încredere în ei, să ne asigurăm că sunt transparenți, să le adresăm întrebări dificile. Așadar, este foarte important să ne aflăm aici, în special pentru Congresul Socialist, deoarece socialiștii nu au avut o evoluție prea bună. În ultimii doi ani, au avut doar o mână de șefi de stat la Consiliul UE, așa că au multe de gândit pentru a vedea cum pot să se reconecteze cu oamenii. Și, evident, extrema dreaptă se descurcă foarte bine, iar aceasta este o mare îngrijorare pe care o observăm astăzi aici.” 

Discrepanța dintre Vestul și Estul Europei

Andra Miron: „Socialiștii vin acum cu un mesaj foarte puternic privind echitatea, echitatea socială. Ursula von der Leyen, pe de altă parte, vorbește despre securitate, despre un viitor responsabil pentru apărare și, bineînțeles, despre un buget mai mare din partea țărilor pentru securitate. Cum vedeți aceste două mesaje?”

Meabh Macmahon: „Este foarte, foarte dificil, pentru că, desigur, Partidul Popular European se adresează publicului său. Și, adesea, publicul său este format din oameni care sunt deja destul de bine stabiliți, care nu trebuie să se îngrijoreze cu adevărat pentru a se descurca, pentru a-și plăti facturile. Deci, dacă te afli în această situație sau în aceste circumstanțe de lux, bineînțeles că poți prioritiza cheltuielile pentru apărare. Dar dacă nu ești, dacă nu ai suficienți bani pentru a ajunge la sfârșitul lunii, dacă ai trei copii acasă și ești un părinte singur, de exemplu, și câștigi foarte puțini bani, este greu să te gândești la cheltuieli pentru lucruri precum securitate și apărare. Așadar, Partidul Popular European va trebui să se gândească, de asemenea, cum să creeze o Europă mai socială și să se asigure că este echitabilă, deoarece avem atât de multe inegalități în Europa. Uitați-vă și la Uniunea Europeană. Există atât de multă inegalitate, încât nu este corect. Așadar, mai sunt multe de făcut pentru a avea un sistem mai echitabil.”

Andra Miron: „Socialiștii intră în această cursă cu un fost ministru al muncii dintr-o țară foarte bogată, Luxemburg. Într-adevăr. Noi, cei din Europa de Est, ne uităm la marea discrepanță existentă între Vest și Est. Așadar, credeți că vor reuși să unească cele două Europe și cele două niveluri de venit?”

Meabh Macmahon: „Este foarte greu. Durează mult timp. Nicolas Schmit, care este, într-adevăr, candidatul principal al socialiștilor, este destul de necunoscut în Europa, dar, de fapt, la Bruxelles, el a fost comisarul pentru locuri de muncă și afaceri sociale. Astfel, acesta a lucrat îndeaproape la diferite directive, cum ar fi Directiva UE privind platformele de lucru. Este vorba despre actul care se ocupă cu situația a miilor sau milioanelor de șoferi Uber care livrează mâncare în condiții groaznice, în miez de noapte și în condiții precare sau foarte proaste. Așa că, de fapt, a lucrat mult în acest domeniu. De asemenea, a lucrat la directiva privind salariul minim. Un acord a fost convenit în urmă cu doi ani. Acesta va intra în vigoare la sfârșitul acestui an.

Astfel, ar trebui să vedeți mici schimbări pe scena europeană, chiar dacă Scandinavia nu are un salariu minim, dar acest lucru ar trebui să ajute unele țări, în special în est, și, de asemenea, asigurarea pentru copii, pentru competențe și locuri de muncă. Așadar, Nicolas Schmit a adus această agendă în cadrul Comisiei pentru a încerca să creeze mai multă echitate la nivelul întregului bloc comunitar. Dar, din nou, puterea se află în mâinile capitaliștilor din UE. Așa că trebuie să lucreze împreună. Și, evident, nu prea vedem că acest lucru se întâmplă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE